Την ανάγκη προστασίας της απασχόλησης, έτσι ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία, αλλά και επίτευξης διακομματικής συναίνεσης στο μείζον αυτό κοινωνικό θέμα, τόνισε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Μίχος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και τη δημοσιογράφο Έφη Ρούσα.
«Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, και εθνική συνεννόηση σε πολύ μεγάλα θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχος, ζητώντας να μην πρυτανεύσει ο κομματισμός και ο καιροσκοπισμός, στην τρέχουσα δραματική συγκυρία για τη χώρα.
«Το 15% που αναφέρεται, δεν είναι πραγματικό, είναι ένας μέσος όρος. Αν πάτε σε περιοχές πολύ συγκεκριμένες που έχουν αποβιομηχανοποιηθεί ή σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ηλικιακές φερ΄ ειπείν, τα ποσοστά της ανεργίας είναι πάρα πολύ υψηλά. Άρα, λοιπόν, όλοι πρέπει να καταλάβουμε. Αυτοί που είναι ασφαλισμένοι, έχουν ασφάλεια εργασίας και εισοδήματος, ίσως να μην καταλαβαίνουν».
Παράλληλα, ως προς το οικονομικό πεδίο, επεσήμανε ότι «η πίτα που υπάρχει σήμερα, πρέπει να ξαναμοιραστεί πιο δίκαια για όλους».
Σημείωσε μάλιστα τις δυνατότητες των δήμων για αναπτυξιακές, παραγωγικές δραστηριότητες, επικαλούμενος το παράδειγμα του δήμου Ρούβα, στο Ν. Ηράκλειο, δήμου μικρού και φτωχού που είχε την ιδέα να συσκευάζει τα αγκιναράκια που φυτρώνουν στην περιοχή. Αποτέλεσμα, σήμερα, είναι οι περισσότεροι κάτοικοι να έχουν τη συγκεκριμένη απασχόληση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, αφού το προϊόν εξάγεται πλέον, ως τον Καναδά.
Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε εκτεταμένα στον «Καλλικράτη», τις οικονομίες κλίμακας που μπορούν να γίνουν, αλλά και την αποτελεσματικότερη διοίκηση. Δήλωσε, χαρακτηριστικά, «με πίστη στη δύναμη της αυτοδιοίκησης»:
«Υπάρχει ένα κράτος, το οποίο ούτε προνοεί, ούτε σχεδιάζει, ούτε οργανώνει, ούτε εφαρμόζει, αλλά- και κυρίως- ούτε λογοδοτεί για όλα αυτά που κάνει. Τώρα, λοιπόν, με τους μηχανισμούς που μπαίνουν στον «Καλλικράτη», έχουμε και θεσμικά κατοχυρωμένη οργάνωση του δήμου, άψογη διαχείριση. Δεν υπάρχει καμία χαραμάδα για να πεις ότι μπορεί να γίνει κάποια διαχειριστική παρεκτροπή, με άλλα λόγια όλα τα χρήματα πιάνουν τόπο με την εποπτεία του συνόλου του προσωπικού του δήμου, του πολιτικού δυναμικού του δήμου, ακόμη και με τη συμμετοχή πολιτών. Υπάρχει συγκεκριμένο όργανο - που αποτελείται και από πολίτες , έπειτα από κλήρωση -το οποίο κάνει τις στρατηγικές επιλογές, εποπτεύει και ελέγχει τον δήμο σε αυτό το έργο».
Επίσης, δήλωσε με αφορμή τη φράση του περί «περιβαλλοντικού απαρτχάιντ στη Δυτική Αθήνα»:
«είμαστε θύματα των μέσων όρων. Ρωτάμε δηλαδή πόσα τετραγωνικά πρασίνου αναλογούν σε κάθε κάτοικο της πρωτεύουσας, και λέμε ο μέσος όρος είναι 2,5 τ.μ., παραγνωρίζεται δηλαδή ότι σε κάποιους αντιστοιχούν 50 τ.μ. και σε κάποιους 5 πόντοι. Αυτό συνέβαινε και με το εισόδημα, το κατά κεφαλήν που λέγαμε, σύμφωνα με το οποίο είμαστε όλοι παραλήδες, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα λεφτά μας. Δεν είναι έτσι, πρέπει να δουν αυτούς που δουλεύουν, που έχουν μισθούς, ασφάλιση, σπίτια. Αν διαιρέσουν όλων μας τα λεφτά, είναι καλά τα πράγματα, πρέπει όμως να δουν τι ακριβώς συμβαίνει σε κάποιες περιοχές, σε ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες. Εκεί τα ποσά είναι τεράστια, και φαίνονται μικρότερα γιατί τα μοιραζόμαστε όλοι, γιατί βγάζουμε το μέσον όρο. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο τραγικά».
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Λάμπρος Μίχος: «Είμαστε θύματα των μέσων όρων...»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου