Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΑΡ: Εκδήλωση για τον τρίτο πόλο της Κεντροαριστεράς

  • Ο Κουβέλης απέρριψε ξανά πρόσκληση του Βενιζέλου για συστράτευση με την Ελιά - Ολη η ομιλία του
 ΔΗΜΑΡ: Εκδήλωση για τον τρίτο πόλο της Κεντροαριστεράς
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ( Πηγή: Eurokinissi)


Τη γέννηση της «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» παρουσιάζει επίσημα με ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας ο Φώτης Κουβέλης.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο ίδιος είχε απορρίψει για μια ακόμα φορά την πρόσκληση Βενιζέλου για συστράτευση με την Ελιά, λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συμμαχία' υποστηρίζει την υποψηφιότητα Σουλτς αυτόνομα» και «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής» τόνισε.

Τους λόγους της άρνησής του να συμπράξει στη συγκρότηση της «Ελιάς» και της διαφωνίας του για σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση του λεγόμενου τρίτου πόλου ανάπτυξε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία. Η προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου στο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να υπάρξει ερήμην της συντηρητικής πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση, είπε.


«Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Και είναι σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός» απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό.

Απάντησε, επίσης, και στην κριτική ότι διακυβεύεται η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, λέγοντας ότι η πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με την ευθυγράμμιση στις σήμερα ασκούμενες πολιτικές, ούτε με την καθιέρωση ενός νέου δικομματισμού και την ακύρωση του αιτήματος της αλλαγής πολιτικής μέσω της οξείας πόλωσης και της επίκλησης του κινδύνου για το καθεστώς.

«Υποστηρίζουμε ότι η επιτυχία της δημοσιονομικής ανάκαμψης εξαρτάται ευθέως από τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Διεκδικούμε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα» ανέφερε και επέκρινε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθούν με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο, να συσπειρώσουν κομματικά ακροατήρια.

Εξήγησε ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία είναι μια διαφορετική διέξοδος από την κρίση, με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. «Θέλουμε να είμαστε μέρος των λύσεων αλλά με διαφορετικές πολιτικές, με πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό είναι ιστορική πολιτική αναγκαιότητα η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου» σημείωσε.

Ο τόπος, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, έχει ανάγκη «από μία Κεντροαριστερά εκφραστή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που αποσαθρώνονται τα δικαιώματα τους, των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων που κρατούν την αξιοπρέπεια και την ευθύνη τους, των ανέργων που αποδομείται η ζωή τους, των αγροτών που τους αγνοούν, των νέων που παρωθούνται στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όλων όσοι υποφέρουν από διακρίσεις, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους».

Σχολίασε την εμφάνιση της κίνησης «Το Ποτάμι» και άλλων σχετικών κινήσεων αναφέροντας: «Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την "κοινή λογική'' και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους. Όμως ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη κοινή λογική για τις εργασιακές σχέσεις; Ποια είναι η πρόταση της "κοινής λογικής" για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποια είναι η πρόταση της "κοινής λογικής" για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ, αλλά η θετική πρόταση αλλαγής του, ενώ αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενοποίηση των δημοσιονομικών και των χρηματοοικονομικών λειτουργιών, αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών συνανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος. «Για τους λόγους αυτούς η μάχη των ευρωεκλογών είναι κρίσιμη. Θα διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα αντανακλούν τη βούληση των Ευρωπαίων και θα καθορίσουν αποφασιστικά τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι εκλέγοντας ευρωβουλευτές, αυτοί θα συμμετέχουν στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και επανέλαβε τη στήριξη του στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη λύπη εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την απουσία της ΔΗΜΑΡ από την Ελιά
Ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της συνδιάσκεψης για την Ελιά είχε εκφράσει τη λύπη του για την απουσία της ΔΗΜΑΡ από το νέο εγχείρημα, αφήνοντας όμως αιχμές για τις κινήσεις της:

«Επικράτησε μια περίκλειστη και προσωπαγής αντίληψη, η οποία αρνείται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα αλλά αποδέχεται τη συνεργασία με κάθε πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ του χθες. Παρόλα αυτά δεν έχει ανακοπεί η συνεργασία σε δημοτικό, περιφερειακό και συνδικαλιστικό επίπεδο» τόνισε.

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη αρχών της «ΔΗΜΑΡ- Προοδευτική Συνεργασία», όπου παρουσιάζεται μία εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης είναι η διεκδίκηση για μία ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα μειώσει το χρέος, η απαίτηση για σχέση ισοτιμίας με τους εταίρους, η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου που ενισχύει την επιχειρηματικότητα και στηρίζει την μικρή και τη μεσαία τάξη, η εναντίωση στην υποβάθμιση των δυνάμεων της εργασίας και στην συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, αλλά και η ριζική αναδιοργάνωση του πολιτικού και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι ομιλίες των συνέδρων

Η κυρία Μαριλένα Κοππά, κατηγόρησε την ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ ότι έχει ταυτιστεί με την πιο συντηρητική εκδοχή της ΝΔ. Μίλησε για παραμυθένια πρωτογενή πλεονάσματα και για ψεύτικες ιστορίες επιτυχίας από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο σοσιαλιστικός προοδευτικός χώρος δεν είναι μονοπώλειο κανενός», είπε και πρόσθεσε ότι τελείωσαν οι άδειες λέξεις περί Κεντροαριστεράς, που  άφησαν τα κόμματα χωρίς ψηφοφόρους και τους πολιτικούς να μην εκπροσωπούν το εκλογικό σώμα. «Πουθενά σοσιαλιστικό η κεντροαριστερό κόμμα δεν στάθηκε μόνο με τον μονομέτωπο αγώνα κατά της Αριστεράς», σημείωσε.

Ο κ. Χ. Καστανίδης, ομολόγησε στην αρχή της ομιλίας του ότι ως ένας έναθρωπος που πέρασε την περισσότερη ζωή του σε έναν άλλον φορέα αισθάνεται αμήχανα να απευθύνεται σε νέους συναγωνιστές. Ωστόσο δήλωσε την πεποίθηση του ότι «εμείς εδώ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά για την ανασυγκρότηση της Κνετροαριστεράς, για την ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος, για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Και έθεσε το ερώτημα «γιατί εμείς και όχι οι άλλοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά;». «Οι άλλοι», εξήγησε, «εξακολουθούν να πιστεύουν και να εφαρμόζουν τις πολιτικές της κρίσης που διέλυσαν την Κεντροαριστερά. Όλοι όσοι διέλυσαν την Κεντροαριστερά διεκδικούν να είναι οργανικά στοιχεία για την ανασύνταξη της παράταξης και της χώρας». Ο πρώην υπουργός, πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία δεν θα γίνει ούτε εξ΄ανάγκης ούτε ευκαιριακός σύμμαχος μιας μελλοντικής κυβέρνησης κυβέρνησης συνεργασίας, «διεκδικούμε ισχυρή πολιτική εντολή», είπε. Επίσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος προσωπικά προσέρχεται στον προοδευτικό πόλο χωρίς καμία προϋπόθεση. «Δεν διεκδικώ ούτε αξιώνω τίποτα προσωπικά από κανέναν», τόνισε.

«Είμαστε μια στέρεη πολιτική δύναμη με αποφασιστική φωνή κατά του νεοφιλελευθερισμού και κατά του λαϊκισμού», επισήμανε ο κ. Στ. Μανίκας. «Προσωπικά έχω δώσει μάχες κατά του λαϊκισμού και έχω υποστεί ήττες στον χώρο που διακονούσα για χρόνια», πρόσθεσε. Είπε, ακόμα, ότι ο τρίτος πόλος δεν διεκδικεί να γίνει δεκανίκι των συντηρητικών δυνάμεων ούτε μια μετριοπαθής εκδοχή του Αριστερού λαϊκισμού. «Διεκδικεί τον δικό του ρόλο»,  σημείωσε. Χαρακτήρισε κρίσιμη μάχη τις ευρωεκλογές, και παρατήρησε ότι η χώρα δεν μπορεί να σταθεί αν δεν σταθούν οι πολίτες της οι οποίοι καταστρέφονται με τις πολιτικές που ασκούνται τώρα. Επίσης διατύπωσε αιχμές για όσους κρύβουν φιλοδοξίες και προσωπικές στρατηγικές κάτω από την ανάγκη για ενότητα της Κεντροαριστεράς . 

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γ. Τσαμουργκέλης, ο οποίος έθεσε σημαντικά ερωτήματα αναφορικά για τις πολιτικές καινωνικές και οικονομικές εξελίξεις μετά την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου