Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

«Τεστ ντράιβ» για τον Καμίνη

  • ΛΕΠΤΕΣ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»
  • Πριν συμπληρώσει εξήντα ημέρες στην πλατεία Κοτζιά, ο δήμαρχος αντιμετώπισε τις πρώτες αποβιβάσεις από το «τρένο»
Ισως είναι ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων που, προτού καν προλάβει να συμπληρώσει 60 μέρες στο τιμόνι του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, είχε ήδη τις πρώτες αποβιβάσεις από το «τρένο»... Ο Γ. Καμίνης δεν περίμενε ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προοηγούμενης Δευτέρας θα εξελισσόταν τόσο δραματικά κι ότι ο ίδιος θα έπαιρνε το «βάπτισμα του πυρός» στην ενδοπαραταξιακή διαμάχη.
Η πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη», οι λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες που τον απαρτίζουν, αλλά και η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, τόσο του Γ. Καμίνη όσο και αρκετών δημοτικών συμβούλων, ήταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, παράγοντες που καθόρισαν το σκηνικό των γεγονότων.
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το ψήφισμα που πρότεινε ο Γ. Καμίνης για τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας στο Μέγαρο της Υπατίας. Την προηγούμενη ημέρα, αλλά και λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε συζητηθεί το θέμα σε συνάντηση όπου συμμετείχε ο ίδιος με στενούς συνεργάτες του, αντιδημάρχους και ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να καθορίσουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Ωστόσο, τελικό κείμενο δεν διαμόρφωσαν. Ετσι όταν ο Γ. Καμίνης το ανακοίνωσε δημόσια στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου άρχισαν τα όργανα!
Μία ομάδα έξι στελεχών του, τρεις αντιδήμαρχοι (Γ. Αναγνωστόπουλος, Νέλλη Παπαχελά, Φ. Προβατάς) και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι (Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Αννα Χατζηγιαννάκη) ψήφισαν «παρών» και η πρόταση απορρίφθηκε με μία ψήφο διαφορά. Οι αντιδήμαρχοι υπέβαλαν και τις παραιτήσεις τους και τον υποχρέωσαν, όπως υποστήριξαν αργότερα στενοί συνεργάτες του δημάρχου, να τις κάνει άμεσα δεκτές (των Γ. Αναγνωστόπουλου και Φ. Προβατά). Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη, που συγκροτούν μέρος της δημοτικής ομάδας του Γ. Καμίνη. Ολοι φαντάστηκαν ότι ήταν η στιγμή της ρήξης.
Η επόμενη μέρα ήταν καθοριστική. Προηγήθηκαν ολονύχτιες συζητήσεις, ώστε να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και κανονίστηκε να συναντηθεί όλη η παράταξη για να κλείσει η πληγή. Ακάθεκτος, ο Γ. Καμίνης επέμεινε στις παραιτήσεις των Αναγνωστόπουλου και Προβατά, ενώ έπειτα από συνάντηση με τη Νέλλη Παπαχελά «επιβεβαίωσαν τους όρους στη μεταξύ τους συνεργασία και δεν τίθεται θέμα παραίτησης» όπως διευκρίνισαν στενοί συνεργάτες του.
Σήμερα όλες οι πλευρές, με τις οποίες συνομίλησε η «Κ.Ε.», προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους και να δηλώσουν ενωμένοι.
«Εγώ ό,τι ήταν να πω το είπα στο δημοτικό συμβούλιο», μας δήλωσε ο ένας εκ των πρωταγωνιστών Γ. Αναγνωστόπουλος. Λακωνικότατος, αρκέστηκε να πει ότι σέβεται την απόφαση του Γ. Καμίνη με την οποία έκανε αποδεκτή την παραίτησή του κι ότι «στηρίζω την παράταξη, το δήμαρχο και προχωράμε όλοι μαζί, για να πετύχει αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου Αθηναίων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κουβέλη, κόρη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη, που είχε ψηφίσει «παρούσα» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: «Δεν υπήρξε πρόθεση αντιπαράθεσης με το δήμαρχο, τον οποίο στηρίζω και τον οποίο πιστεύω. Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξαν διαδικαστικές αστοχίες. Η παράταξη έχει πολύ έργο να προσφέρει, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει. Ο δήμαρχος παίζει καθοριστικό ρόλο σ' αυτό».
Η αντιδήμαρχος Παιδείας Νέλλη Παπαχελά πήγε κι ένα βήμα πιο μπροστά. «Είναι πράγματι δύσκολο το κλίμα στη δημοτική παράταξη, αλλά αντιμετωπίσιμο. Για όλα φταίει ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος συζητήσεων για να καταλήξουμε σ' ένα ομόφωνα αποδεκτό ψήφισμα. Ετσι, την ώρα του δημοτικού συμβουλίου χωρίς καμία προσυνεννόηση ο καθένας ψήφισε κατά συνείδηση. Προσωπικά, αν είχα φανταστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κι όλο αυτό που τελικά συνέβη, θα αντιμετώπιζα διαφορετικά το θέμα. Ηταν θέμα εμπειρίας κι ένα μάθημα για όλους μας. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν έχει αποτύχει το πείραμα της πολυσυλλεκτικότητας και όλοι στηρίζουμε το δήμαρχο Γ. Καμίνη».
Επί του παρόντος, πάντως, θέμα των μεταναστών στο δημοτικό συμβούλιο δεν πρόκειται να έρθει. «Το καλύψαμε» μας είπε μειδιώντας στενός συνεργάτης του δημάρχου. Η ατζέντα όμως θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο κι άλλα δύσκολα θέματα, όπως τη διπλή ανάπλαση, το ιστορικό κέντρο, το πάρκο στη συμβολή Κύπρου και Πατησίων κ.ά. Εκεί θα ξανακάνει «τεστ ντράιβ» η συνοχή της... πολυσυλλεκτικής παράταξης Καμίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου