Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Δήμος Αθηναίων: Σφήνα Μιχαλολιάκου στις ψηφοφορίες του νέου Δ.Σ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 
Παρενέργειες και πλήθος σχολίων, ακόμα και στους κόλπους της παράταξης του νέου δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, προκάλεσε η... σφήνα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, κατά τις μυστικές ψηφοφορίες στις οποίες το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων εξέλεξε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής για την Ποιότητα της Ζωής.

Με βάση τον «Καλλικράτη», η πλειοψηφία σε κάθε επιτροπή προτείνει 7 μέλη (6 συν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο) και η μειοψηφία δικαιούται 4 θέσεις. Ωστόσο, υπάρχει πρόνοια στον Καλλικράτη η μειοψηφία να προτείνει τα μέλη και αυτά να ψηφίζονται από την Ολομέλεια ώστε να μην μπορεί η πλειοψηφία να «καπελώσει» τη διαδικασία. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι ο κ. Κακλαμάνης μπορούσε να προτείνει όποιους ήθελε, μια και έχει 11 δημοτικούς συμβούλους στους 18. Ωστόσο, ο κ. Κακλάμανης κράτησε 3 θέσεις σε κάθε μια από τις δυο επιτροπές και έδωσε από μια θέση τακτικού μέλους στην τρίτη σε δύναμη παράταξη, τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ παραχώρησε στις υπόλοιπες παρατάξεις τις θέσεις για αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών. Ο κ. Γ. Αμυράς από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» δεν δέχτηκε θέση αναπληρωτή, ο κ. Π. Κωνσταντίνου από την «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις γειτονιές της Αθήνας» απείχε, ενώ αποδέχτηκαν να διεκδικήσουν τις θέσεις αναπληρωματικών για τις παρατάξεις τους, τόσο η κυρία Ελ. Πορτάλιου από την «Ανοιχτή Πόλη» όσο και ο κ. Μιχαλολιάκος από την «Ελληνική Αυγή στην Αθήνα».
Από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία βγήκαν όλα τα τακτικά μέλη τόσο της μέλη της Οικονομικής Επιτροπής όσο και της Επιτροπής για την Ποιότητα της Ζωής. Για τους αναπληρωματικούς, όμως, εκλέχθηκαν κατευθείαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αλλά …κόλλησαν οι ψηφοφορίες στην επιτροπή για την ποιότητα ζωής. Ο κ. Δημ. Κωνσταντάρας («Αθήνα, πόλη της ζωής μας ») χρειάστηκε δυο ψηφοφορίες για να εκλεγεί ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος τρεις.

Η έκπληξη πάντως κρυβόταν στον αριθμό των ψήφων που έλαβε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Στην πρώτη ψηφοφορία δεν έλαβε το 50%+1 που χρειαζόταν, στη δεύτερη έλαβε 22 ψήφους, προφανώς τη δική του, τις 11 ψήφους της μειοψηφίας (παράταξη Κακλαμάνη) -που είχε προτείνει τη συμμετοχή του στην εκλογή αναπληρωματικών μελών-, αλλά και άλλες 10. Οι επιπλέον δέκα ψήφοι προέρχονταν από την παράταξη του κ. Καμίνη, όπως σχολιαζόταν εκ των υστέρων, στη λογική «να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπήρξε μπούχτισμα από τις απανωτές ψηφοφορίες». Χρειάστηκε πάντως και τρίτη ψηφοφορία για να βγει ο κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος έλαβε 18 ψήφους (με 6 εξ αυτών από την πλειοψηφία ), δηλαδή 4 λιγότερες από τη δεύτερη. Ωστόσο, σε αυτή την τελική ψηφοφορία, «πάτησαν» κάποιοι, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε την παράταξη του κ. Γ. Καμίνη ότι «προσκάλεσε» τη Χρυσή Αυγή «στην παρέα της συναίνεσης». Κι αυτό γιατί στην τελική ψηφοφροία θα μπορούσε να εκλεγεί ο κ. Μιχαλολιάκος με μόνη τη δική του ψήφο… Ωστόσο, για τους …παροικούντες τον Δήμο Αθηναίων, η ανάλυση της ψήφου εμπεριείχε μια πιο …πεζή εξήγηση: «άντε να τελειώνουμε, "ξημερώσαμε" ψηφίζοντας χρονιάρες μέρες» …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου