Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Δήμος Αθηναίων: Στο κύκλωμα των προμηθειών οι υποψίες για την κλοπή

Σε άτομα τα οποία σχετίζονται με το κύκλωμα των προμηθειών στρέφονται οι υποψίες για την περίεργη κλοπή στον Δήμο Αθηναίων. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο άγνωστοι εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζει την Διεύθυνση Προμηθειών και αφαίρεσαν επτά υπολογιστές που περιείχαν στοιχεία για τις προμήθεις του Δήμου. «Δυστυχώς η διάρρηξη στη Διεύθυνση Προμηθειών του Δήμου δεν ήταν το καλύτερο ποδαρικό για το νέο έτος», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.
Ο κ. Καμίνης αναφέρει ότι με την κλοπή ανακύπτουν εύλογα ερωτηματικά και διαβεβαιώνει ότι η υπόθεση ερευνάται από την Αστυνομία. «H υπόθεση, ως προς τον εντοπισμό των δραστών», αναφέρει, «βρίσκεται πλέον στον τομέα ευθύνης της ΕΛΑΣ. Οσον αφορά το Δήμο, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες της διάρρηξης καθώς και για τα αρχεία που αφαιρέθηκαν». Ο Δήμαρχος Αθηναίων κάνει ακόμη γνωστό ότι «η αρμόδια Διεύθυνση διαβεβαίωσε ότι θα είναι σε θέση σύντομα να επανακτήσει τα συγκεκριμένα αρχεία».
Τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς διαρρήκτες αφαίρεσαν από την Διεύθυνση Προμηθειών, που στεγάζεται στην οδό Παλαιολόγου, κοντά στην κεντρική διοίκηση του Δήμου στην οδό Λιοσίων, επτά υπολογιστές μαζί με τους σκληρούς δίσκους τους. Το... ριφιφί γεννά σοβαρά ερωτηματικά καθώς οι υπολογιστές που εκλάπησαν από το γραφείο της διευθύντριας και των τμηματαρχών, περιείχαν στοιχεία με τις προμήθειες της απερχόμενης διοίκησης για τις οποίες έχουν διατυπωθεί υπόνοιες για σκάνδαλα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διαρρήκτες πήραν τα συγκεκριμένα μηχανήματα παρότι υπήρχαν στη Διεύθυνση Προμηθειών υπολογιστές νεότερης γενιάς, άρα μεγαλύτερης οικονομικής αξίας.
Επιπλέον η διάρρηξη έγινε τη ώρα κατά την οποία η Διεύθυνση Προμηθειών είχε μείνει αφύλακτη, γεγονός που δημιουργεί και νέα ερωτηματικά. Ο φύλακας που είχε βάρδια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν πήγε το πόστο του. Επικαλέσθηκε ασθένεια, για την οποία όμως δεν ειδοποίησε αρμοδίως. Ο συνάδελφός του που πήγε να τον αντικαταστήσει στη βάρδια την Πρωτοχρονιά βρήκε τη Διεύθυνση προμηθειών αφύλακτη και διαπίστωσε την παραβίαση του χώρου. Ηδη, η νέα δημοτική αρχή έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για να διαπιστωθούν οι ευθύνες και οι παραλείψεις μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ έχουν υποβληθεί και μηνύσεις. Παράλληλα, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προμηθειών έκαναν έρευνα για να διαπιστώσουν ποια ακριβώς έγγραφα περιείχαν οι υπολογιστές και κυρίως με ποιές ακριβώς προμήθειες σχετίζονται.
Κύκλοι πάντως του Δήμου Αθηναίων εκφράζουν υπόνοιες ότι η διάρρηξη δεν είχε στόχο αυτά καθεαυτά τα έγγραφα των προμηθειών αλλά την αλληλογραφία μεταξύ των στελεχών του Δήμου και των επιχειρηματιών ή των αντιπροσώπων. «Μάλλον φοβήθηκαν για δικά τους στοιχεία», επισημαίνουν με νόημα και συμπληρώνουν. «Η κλοπή των εγγράφων δεν θα είχε νόημα, καθώς η αρμόδια Διεύθυνση πάντως διαβεβαιώνει ότι σε διάστημα ενός μηνός μπορεί να τα "ανακτήσει", πολλά δε εκ των οποίων είναι και αρχειοθετημένα και σε έντυπη μορφή».
Οι προμήθεις πάντως του Δήμου Αθηναίων είχαν βρεθεί και στο παρελθόν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ γι΄αυτές είχαν επικριθεί και στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Οι «γκρίζες ζώνες» αφορούν κυρίως τον εξοπλισμό του Δήμου με απορριμματοφόρα και κάδους μέσω διεθνούς διαγωνισμού με leasing ύψους πάνω από 64 εκατ. ευρώ. Ηταν ένας διαγωνισμός με «περίεργες συμπτώσεις» αναφέρουν στελέχη του Δήμου.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαικής Ενωσης στην οποία θα έπρεπε να αναρτηθεί ο διαγωνισμός δεν υπήρχε λεπτομερής περιγραφή της προμήθειας, ενώ ανεγράφετο ότι η αξία της ανέρχεται σε 500 χιλιάδες ευρώ όταν στην πραγματικότητα ήταν 64 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αυτή είχε συμπεριληφθεί, εκτός των άλλων, και στη Μαύρη Βίβλο που είχε καταρτίσει ο κ. Καμίνης προεκλογικά. Για περίεργες συμπτώσεις μιλούν στελέχη του Δήμου και γύρω από την προμήθεια στολών για τη δημοτική αστυνομία αξίας 3 εκτ. ευρώ, καθώς επίσης και εξειδικευμένων μηχανημάτων για τα δημοτικά ιατρεία, αξίας 7 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου