Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Οι δύο κόσµοι της Θεσσαλονίκης

[ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ]

Η κόντρα Ανθιµου - Μπουτάρη πουλάει πολύ. Σε πρωινάδικα και µεσηµεριανάδικα, σε κουτσοµπολίστικες στήλες και σε σατιρικές εκποµπές.

Είναι όµως σίγουρο ότι δεν πρόκειται για µία αναµέτρηση δύο εξεζητηµένων παραγόντων της Θεσσαλονίκης. Ο Μπουτάρης δεν έβαλε σκουλαρίκι στα 70 του, ούτε αποφάσισε να χτυπήσει τατουάζ στα περασµένα …αντα. Ο Ανθιµος δεν αποφάσισε να κάνει πολιτικά κηρύγµατα και να παρεµβαίνει στις εξελίξεις µόνο µετά την ανάδειξή του ως Παναγιωτάτου Θεσσαλονίκης.

Η αναµέτρηση Μπουτάρη - Ανθιµου δεν είναι τίποτε άλλο από την αναµέτρηση δύο διαφορετικών κόσµων στη Θεσσαλονίκη. Η «σχολή» Ανθιµου υπηρετείται πιστά τις τελευταίες δεκαετίες από το µεγαλύτερο κοµµάτι των Θεσσαλονικέων.

Η συγκεκριµένη «σχολή» θέλει τον εκλεγµένο περιφερειάρχη την εποµένη τωνεκλογών να δίνει τα διαπιστευτήριά του στον θρησκευτικό ηγέτη της πόλης. Θέλει τους Θεσσαλονικείς ναγιορτάζουν µε ευλάβεια το τριήµερο 26-28 Οκτωβρίου και στη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου να ακούγεται πάντα το εµβατήριο για τη Μακεδονία ξακουστή… Θεωρεί ότι το κράτος των Αθηνών αδικεί την πρωτεύουσα της Μακεδονίας και υποβαθµίζει όλες τις προσπάθειές της για ανάπτυξη. Εννοείται ότι ανατριχιάζει και µόνο στην ιδέα τού να περιληφθεί στην ονοµασία της FYROM ο όρος ή παράγωγο της λέξης «Μακεδονία».

Η «σχολή» Μπουτάρη από την άλλη δεν ενδιαφέρεται για παρελάσεις και λιτανείες. Αδιαφορεί για το κράτος των Αθηνών, ακριβώς γιατί το σνοµπάρει. Οι Θεσσαλονικείς αυτής της σχολής δεν κατεβαίνουν σε συλλαλητήρια. Οµως, όταν αυτό χρειάζεται, δίνουν πραγµατικές µάχες για να µη χάσει η πόλη την επαφή της µε τη θάλασσα. Αντιδρούν στην επέκταση της παλιάς παραλίας, θέλουν τον Θερµαϊκό καθαρό και το κέντρο της Θεσσαλονίκης προσβάσιµο στους κατοίκους του. Γυρίζουν την πλάτη στο Μετρό και ονειρεύονται την ηµέρα που το Τραµ θα διασχίζει την οδό Τσιµισκή. Οσο για τη ∆ιεθνή Εκθεση; Ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Οταν όµως η πόλη κατακλύζεται από… ξένους, τότε φροντίζουν οι ίδιοι να αποτραβιούνται.

Κοντολογίς: ανάµεσα στις δύο σχολές υπάρχει άβυσσος µέσα στην οποία δίνουν µία συνεχή µάχη προοδευτικές και συντηρητικές δυνάµεις. Την ισορροπία για τη συνύπαρξή τους πετυχαίνει µόνο η αγάπη τους για τη Θεσσαλονίκη.
  • Της Βούλας Κεχαγιά, ΤΑ ΝΕΑ: 17 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου