Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Προτάσεις για την εφαρμογή του αντιλαϊκού «Καλλικράτη»

  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σε προτάσεις που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση, ο λεγόμενος Καλλικράτης, με επίκεντρο το πότε θα προωθηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις, αναλώθηκαν χτες τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης. Ετσι, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα πρωτοστατήσουν σε μια σειρά κατευθύνσεις της κυβέρνησης που αφορούν την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

«Επιβεβαιώνεται η πολιτική μας εκτίμηση ότι ο όρος Αυτοδιοίκηση πρέπει να εκλείψει και να μιλάμε για κρατική τοπική διοίκηση», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος. Ο ίδιος στηλίτευσε την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία της φοροεπέλασης που διέπει το νέο τρόπο κατανομής των πόρων των δήμων, θυμίζοντας το αίτημά της για «φορολογική αποκέντρωση». Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφα τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μηχανισμών που θα προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, θα απαλλάξουν το κράτος από μια σειρά αρμοδιοτήτων, θα προχωρήσουν σε απολύσεις και αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, θα ενισχύσουν εντέλει το κεφάλαιο.

  • Το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στο μεταξύ «επιτυχία» θεωρήθηκε από την ΚΕΚΔΕ η ...δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα βρει λύση ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέχρι τα τέλη του 2013, έτος ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ. Ως ...λύση προκρίνεται αυτή της ένταξης του προγράμματος σε επιχειρησιακό πρόγραμμα απασχόλησης, ώστε να επιτευχθεί η συγχρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Μέσω του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος, που απευθύνεται σε γυναίκες, κόρες ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη φροντίδας, θα εμφανίζονται ως απασχολούμενες... Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου, άγνωστο είναι πόσα χρήματα θα καταβάλει η κάθε πλευρά και βεβαίως αν αυτό θα συμβεί από πλευράς ΕΕ, καθώς η αρχική συμφωνία προέβλεπε τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», από το τέταρτο έτος λειτουργίας, με εθνικούς μόνον πόρους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μία ακόμα υπηρεσία πρόνοιας πνέει τα λοίσθια. Από υπηρεσία ενταγμένη στο υπουργείο Υγείας που θα έπρεπε να είναι, 100% χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, γίνεται πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, με δυσμενείς επιπτώσεις σε εργαζόμενους και μέχρι τώρα επωφελούμενους. Θυμίζουμε ότι πρόταση της ΚΕΔΚΕ ήταν η τριμερής χρηματοδότηση του προγράμματος, δηλαδή από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και χρήματα των δήμων.

  • Την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ ανακοίνωσε χτες ο Ν. Κακλαμάνης, με το σκεπτικό ότι «πολιτικά δεν είναι σωστό ούτε για μένα ούτε για την ΚΕΔΚΕ να παραμείνω σ' αυτή». Ο Ν. Κακλαμάνης θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, αντί του ερχόμενου Απρίλη οπότε και θα εκλεγούν τα νέα όργανα της Τοπικής Διοίκησης.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου