Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ους η κάλπη εξέπληξεν

  • ΟΤΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ
  • Οι δύο εξελέγησαν με διαφορά στήθους, η τρίτη λόγω ενός ατυχούς περιστατικού και οι άλλοι επέστρεψαν θριαμβευτικά, παρότι είχαν αποπεμφθεί από το κόμμα τους

Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, η εκλογή τους έστρεψε πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας: Με μόλις μία ψήφο διαφορά ο Ν. Ρούσσος στην Αμοργό, με δώδεκα ο Αντ. Καμπάκας στην Καισαριανή, με κληρονομιά το όνομα μετά τον αιφνίδιο χαμό του συζύγου της η Ευτυχία Αποστολάκη στη Φιλαδέλφεια, με την ανεξάρτητη αριστερή ματιά ο Ηρ. Γκότσης στη Νέα Ιωνία, αλλά και με την επιμονή για δικαίωση ο Χρ. Πάχτας στο Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής.

  • «Δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος στο δήμο»

Η Βολιώτισσα την καταγωγή υπάλληλος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή, ιδεολογικά συγγενής προς το κόμμα της Ν.Δ., εξελέγη δήμαρχος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας επικεφαλής του ψηφοδελτίου μετά τον αιφνίδιο χαμό του συζύγου της Δ. Αποστολάκη, από καρδιακή προσβολή ενώ οδηγούσε, στις 8 Νοεμβρίου, την επομένη του πρώτου γύρου στον οποίο συγκέντρωσε το 33,4% και βρισκόταν στην πρώτη θέση.

Η Ευτυχία Αποστολάκη επιστρατεύθηκε και νίκησε με 51,5%. Ως σύζυγος του δημάρχου Χαλκηδόνας είχε αναπτύξει κοινωνική δραστηριότητα, κυρίως σε θέματα νεολαίας, είχε πρωτοστατήσει στην πολιτική του δήμου κατά των ναρκωτικών και είχε δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για άπορους δημότες. Η ίδια λόγω πένθους αρνείται να συνομιλήσει με δημοσιογράφους, αλλά στενοί της συνεργάτες δίνουν το στίγμα της επόμενης μέρας. «Η μάχη θα δοθεί στα οικονομικά του δήμου, να μην απολυθούν εργαζόμενοι, και ο νέος δήμος να καταφέρει να αναπτυχθεί στηριζόμενος στις δικές του παραγωγικές δυνάμεις». Μεγάλο θέμα «η ανάπλαση και η αξιοποίηση του άλσους της Φιλαδέλφειας καθώς και ο καθαρισμός του ρέματος του Ποδονίφτη». Και βέβαια μεγάλη πρόκληση, «έργο ζωής» το χαρακτηρίζουν συνεργάτες της, η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, το όνειρο κάθε ΑΕΚτζή αφού «το γήπεδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής...»

  • «Είχα ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ιστορία»

«Ο τελικός και μοναδικός κριτής είναι η κοινωνία και καμιά νομενκλατούρα, κανενός κόμματος», λέει σήμερα ο Χρήστος Πάχτας, εκλεγμένος δήμαρχος στον Αριστοτέλη Χαλκιδικής, που εγκατέλειψε την πολιτική μετά τον σάλο για την τροπολογία για το Πόρτο Καρράς. «Είχα έναν ανοιχτό λογαριασμό με την ιστορία.

Δεν παραιτήθηκα από την καρδιά μου» συμπληρώνει. Πάντως, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εκλογή του επικοινώνησαν μαζί του πολλοί από το ΠΑΣΟΚ, «βουλευτές και υπουργοί» μέχρι και παλιοί σύντροφοι από την εποχή του «Ρήγα Φεραίου». Οραματίζεται μια «μαζική παλιννόστηση των νέων στα χωριά της περιοχής», που θα προέλθει μέσω της ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών. Και θα βασίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αξιοποίηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων του τόπου. «Να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίσαμε το 2004 και να υλοποιηθεί κατά γράμμα η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο πλούτος ανήκει στην κοινωνία και πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία», σημειώνει. Θέλει να καθιερώσει στον Αριστοτέλη ένα «φιλοσοφικό Νταβός», που θα αποτελεί αναφορά στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. «Ηδη, ο παγκόσμιος σύλλογος συγγραφέων ενδιαφέρεται να κάνει τα συνέδριά του», ενώ έχουν ενδιαφερθεί «προσωπικότητες από όλον τον κόσμο» και από το χώρο των Αριστοτελιστών.

  • «Εγώ σε έβγαλα δήμαρχο»

Φαρμακοποιός το επάγγελμα και μέχρι προ τινος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, εξελέγη δήμαρχος στην Αμοργό μόλις με μία ψήφο διαφορά (601 έναντι 600 του αντιπάλου του). «Εγώ σε έβγαλα δήμαρχο» είναι από την περασμένη Κυριακή η πλέον συνήθης πλάκα που ακούει από τους πολίτες του νησιού.

Κατά μία έννοια, όλοι έχουν δίκιο. Η ανατροπή φέρνει στην αντιπολίτευση τον νυν δήμαρχο Ν. Φωστιέρη, απόστρατο αντιναύαρχο, που ζήτησε επανακαταμέτρηση. Οσο για το μυστικό της νίκης; Ισως οι συμβουλές για τα φάρμακα, που παίρνουν ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού και του ζητούσαν κατά τις περιοδείες, έπαιξαν το ρόλο τους...

  • Η μεγάλη επιστροφή

«Θαύματα γίνονται και στις μέρες μας» έλεγαν πολίτες της Ν. Ιωνίας το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Ηρ. Γκότσης είχε πλέον εκλεγεί δήμαρχος, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.

Ο 57χρονος βιολόγος, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη, γεννημένος στη Νεάπολη της Ν. Ιωνίας, οργανώθηκε στο ΚΚΕ αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και όπως λέει ο ίδιος «υπεύθυνος για αυτό ήταν ο αείμνηστος Σ. Σιδέρης, ένας από τους δραπέτες της θρυλικής απόδρασης των Βούρλων, ο οποίος σύχναζε στο καφενείο του πατέρα μου».

Το 1996 διαγράφηκε από το ΚΚΕ αν και είχε πίσω του μια επιτυχημένη δημαρχιακή περίοδο (1986-1990), με αφορμή το γεγονός ότι «εμείς επιδιώκαμε τη συνεργασία των ευρύτερων αριστερών δυνάμεων της πόλης αλλά η ηγεσία του κόμματος έκρινε τότε ότι είμασταν εκτός γραμμής, άρα...». Κάτι που επαναλήφθηκε και την προηγούμενη Κυριακή όταν το ΚΚΕ παρότρυνε τους ψηφοφόρους του να προτιμήσουν το λευκό, όμως «οι αριστεροί πολίτες της πόλης μάς τίμησαν με την ψήφο τους, αγνοώντας γραμμές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Ο Ηρ. Γκότσης από το 18,84% του πρώτου γύρου (σχεδόν το μισό από το 35,79% του αντιπάλου του Γ. Χαραλάμπους, μέχρι τώρα δημάρχου, υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ) κατόρθωσε να εκτοξευθεί στο 54,92% στον β' γύρο.

  • Θρίλερ στην Καισαριανή

Ο Αντώνης Καμπάκας με χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής στην Καισαριανή έπειτα από μια αναμέτρηση θρίλερ.

Εκλέχθηκε με μόλις 12 ψήφους διαφορά! «Ηταν ένας σκληρός αγώνας, η μάχη δόθηκε κυριολεκτικά σώμα με σώμα, αλλά σε κάθε περίπτωση κρατήθηκε σε ένα σεβαστό επίπεδο», διαπιστώνει. Γεννημένος στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, Μικρασιάτης την καταγωγή, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, πιστεύει ότι οι πολίτες επικρότησαν με την ψήφο τους το πρόγραμμα. Ο άλλοτε πρόεδρος της Νήαρ-Ηστ οραματίζεται «ομαδικό παιχνίδι» και στο δήμο. Ηδη, είχε συνάντηση με τον Γ. Καμίνη, καθώς θεωρεί ότι μια σειρά από δράσεις πρέπει να γίνουν πράξη έπειτα από συνεργασία με άλλους δημάρχους. Προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής είναι «να φέρουμε ευρωπαϊκά προγράμματα. Μόνον εάν εξασφαλίσουμε πόρους θα μπορέσουμε να κάνουμε έργα στην πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου