Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οι οκτώ γυναίκες του "Καλλικράτη"

Παράλληλα με τον καθημερινό, δύσκολο αγώνα που δίνουν στον επαγγελματικό και οικογενειακό στίβο, κατάφεραν να δώσουν άλλον έναν και να τον κερδίσουν, κατακτώντας τον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο δημαρχιακό θώκο. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, είναι έτοιμες να διαψεύσουν όσους αμφισβητούν την αξία της γυναικείας φύσης στα πολιτικά δρώμενα. Για τη δική τους «αρχιτεκτονική», αυτήν που έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, μιλούν στην «Espresso της Κυριακής» οι οκτώ γυναίκες του «Καλλικράτη».

  • Παρασκευή Βρυζίδου ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Η πρώην δήμαρχος Μουρικίου, που πέτυχε την επανεκλογή της στον νέο «καλλικρατικό» δήμο Εορδαίας, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 60,60%, μιλάει στην «Εspresso της Κυριακής» για τις άμεσες προτεραιότητές της. «Οι πρώτοι μας στόχοι είναι να αξιοποιήσουμε τον ορεινό όγκο της περιοχής για την ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού, να στηρίξουμε τον αγροτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία, και να μεριμνήσουμε για την ποιότητα ζωής του πολίτη». Οσον αφορά το μικρό ποσοστό εκλογής των γυναικών δημάρχων, τονίζει: «Ο ρόλος της γυναίκας στα δημαρχιακά καθήκοντα θεωρείται δύσκολος και ο κόσμος μάς εμπιστεύεται μόνον αν τους αποδείξουμε ότι είμαστε ικανές να παράξουμε έργο. Επίσης, με τις εκλογικές διαδικασίες του “Καλλικράτη”, τα ποσοστά των γυναικών μειώθηκαν, γι’ αυτό και θα πρέπει όλες εμείς που εκλεγήκαμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε». Η Παρασκευή Βρυζίδου έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

  • Παναγιώτα Ορφανίδου-Παπακωνσταντίνου ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Η περιοχή μας είναι ένας... γίγαντας που κοιμάται και γι’ αυτό πρέπει να τον ξυπνήσουμε» λέει η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Βοϊου Κοζάνης και πρώην αντινομάρχης Παναγιώτα Ορφανίδου-Παπακωνσταντίνου. Οπως επισημαίνει, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Βοϊου είναι η ανεργία. «Ο Βόιος έχει απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Γι’ αυτό και πρέπει να αναπτύξουμε τον εσωτερικό τουρισμό και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνει το φυσικό κάλλος του τόπου μας ώστε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας». Σχετικά με την προκατάληψη που επικρατεί για τις γυναίκες δημάρχους, επισημαίνει: «δεν πιστεύω ότι είναι θέμα ταυτότητας, αλλά δυναμικής. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι εμείς οι γυναίκες έχουμε πραγματικά πολλές υποχρεώσεις, και γι’ αυτό και πολλές από εμάς διστάζουν να ασχοληθούν με την πολιτική. Εμένα τουλάχιστον οι υποχρεώσεις, πέραν του συζύγου, έχουν τελειώσει» λέει γελώντας η κ. Ορφανίδου, που έχει δύο κόρες και μία εγγονή, τη μικρή Κασσάνδρα. Η νέα δήμαρχος Βοΐου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μάχιμη δικηγόρος στο νομό Κοζάνης επί 24 χρόνια.

  • Μαρία Ανδρούτσου ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μία άνετη νίκη εξασφάλισε τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών η Μαρία Ανδρούτσου στον δήμο Αγίου Δημητρίου, όπου εξελέγη με ποσοστό 61,19%. «Βάζουμε σε άμεση προτεραιότητα να καθαρίσουμε και να νοικοκυρέψουμε την πόλη» λέει στην «Espresso της Κυριακής» και προσθέτει: «οπωσδήποτε το όραμά μας δεν εξαντλείται εδώ. Η πόλη μας παρουσιάζει αρκετές καθυστερήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Ενα από τα κεντρικά σημεία της δημοτικής μας πολιτικής θα είναι η κάλυψη των κενών αυτών, στο μέτρο του δυνατού βεβαίως». Ερωτηθείσα για την προκατάληψη του κόσμου σχετικά με τις θηλυκού γένους υποψηφιότητες, τονίζει: «δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η προκατάληψη σήμερα στη χώρα μας, με εξαίρεση ίσως κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, που αποτελούν ελάχιστη μειοψηφία στην κοινή γνώμη. Αυτό που υπάρχει είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα να βρει τον χρόνο για να ασχοληθεί με τα κοινά». Η Μαρία Ανδρούτσου έχει σπουδάσει στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1995 εργάζεται στην Εμπορική Τράπεζα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

  • Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε έναν δήμο ισχυρό, αυτάρκη και πρωταγωνιστή, όχι μόνο για τα δεδομένα της Κρήτης, αλλά και για τα ευρωπαϊκά» τονίζει η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη και συνεχίζει: «Προχωράμε σε μια πλήρη καταγραφή αναγκών, ελλείψεων και δυνατοτήτων των τριών συνενωμένων δήμων (Ζαρού, Τυμπακίου, Μοιρών) ώστε την πρώτη Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι». Οσον αφορά το ανδροκρατούμενο αυτοδιοικητικό τοπίο, επισημαίνει: «σε πρώτο επίπεδο θεωρώ πως στις δημοκρατίες οι πολίτες έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν, οπότε σέβομαι τις αποφάσεις τους. Ωστόσο, πιστεύω πως στην πολιτική δεν υπάρχουν διαχωρισμοί ανάμεσα σε φύλα. Οι διαχωρισμοί γίνονται με βάση το σχέδιο, το όραμα και τη διάθεση για προσφορά». Η Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη έχει σπουδάσει σε γαλλικά πανεπιστήμια Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Γαλλική Γλώσσα και είναι ιδιοκτήτρια επιχείρησης ειδών διακόσμησης.

  • Ελένη Λαΐτσου ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η ενασχόληση της Ελένης Λαΐτσου με τα κοινά άρχισε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και την περασμένη Κυριακή κατάφερε να εκλεγεί πανηγυρικά στον νέο δήμο Ρήγα Φεραίου με ποσοστό 60,55%. «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δήμο με εσωτερική συνοχή, διακριτή και εξωστρεφή ταυτότητα, δημοκρατική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, με συλλογικές δράσεις, αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η νεοεκλεγείσα δήμαρχος. Οσον αφορά τον μικρό αριθμό των γυναικών που κατάφεραν να επικρατήσουν στους 325 δήμους της χώρας, τονίζει: «η προσωπική εμπειρία από τη συμμετοχή μου σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, του 2006 και του 2010, φανέρωσε ότι οι δημότες είναι έτοιμοι να εμπιστευθούν για τις τύχες του τόπου τους μια γυναίκα, η οποία όμως θα πρέπει να διαθέτει κάποια εφόδια, όπως γνώση, εμπειρία, αποδεδειγμένο ζήλο για ενασχόληση με τα τοπικά ζητήματα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί». Η Ελένη Λαΐτσου σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου και διευθύνει το Κέντρο Δικτύου Τηλεματικής του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.
  • Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
«Είμαι απόλυτα προσγειωμένη» λέει για τη νίκη της η Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση και συνεχίζει: «βρισκόμαστε σε έναν καθαρά ορεινό δήμο, που έχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Γι’ αυτό λοιπόν, ένας από τους πρώτους μας στόχους θα είναι η ολοκλήρωση κάποιων υποδομών που έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποιων άλλων που θα γίνουν έτσι ώστε να βοηθήσουμε αναπτυξιακά τον τόπο και να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ» λέει η δήμαρχος Σουλίου. Επίσης, η κ. Μπραΐμη-Μπότση αναφέρεται στη δυσπιστία που συνάντησε, από μικρό μέρος ευτυχώς, του ανδρικού πληθυσμού του δήμου Σουλίου». «Ασφαλώς και υπάρχει προκατάληψη για εμάς τις γυναίκες που ασχολούμαστε με την πολιτική, αλλά και δυσκολία, καθώς είμαστε επιφορτισμένες με πολλούς ρόλους. Εγώ πάντως, με εξαίρεση κάποιους σκληρούς Σουλιώτες, δεν συνάντησα ιδιαίτερα προβλήματα. Εκτός αυτού, υπάρχει και το θέμα της ποσόστωσης, που για εμένα είναι αντιδημοκρατική. Γιατί παρ’ όλο που δημιουργεί προϋποθέσεις για να ασχοληθούν κάποιες γυναίκες με την πολιτική, δεν έχει πάντα το ίδιο αντίκρισμα όσον αφορά και την τελική εκλογιμότητα». Η Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ και από το 1991 ασκεί και το ομώνυμο επάγγελμα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.


  • Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη κατάφερε να κατακτήσει για δεύτερη φορά τον δημαρχιακό θώκο της Βέροιας. «Στόχος μας είναι η κοινωνική πολιτική, στον τομέα της οποίας έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα» λέει η επανεκλεγείσα δήμαρχος και συνεχίζει: «επίσης, με την έγκριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, θα πετύχουμε την επενδυτική πνοή στην περιοχή, η οποία και θα φέρει πόρους και ανάπτυξη στον τόπο μας». Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου είναι η δήμαρχος που οι πολίτες τής εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους για μία ακόμη φορά, αποδεικνύοντας περίτρανα με αυτόν τον τρόπο ότι το γυναικείο φύλο δεν υστερεί σε τίποτα από το ανδρικό. «Στο χέρι μας είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις προκαταλήψεις και να κατακτήσουμε την ισότητα με το σπαθί μας». Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωγιάδη σπούδασε δημοσιογραφία-δημοσιολογία στην Αθήνα και είναι η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Βέροιας. Από το 1977 έως το 1993 ήταν ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «ΑΛΛΑΓΗ» της Ημαθίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

  • Εφη Αποστολάκη ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Μία νίκη πένθους ήταν δυστυχώς αυτή της Εφης Αποστολάκη, της δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που εξελέγη με ποσοστό 51,5%, παίρνοντας τη θέση του συζύγου της. Ο Γιώργος Αποστολάκης, που ήταν δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας και διεκδικούσε το αξίωμα του δημάρχου για άλλη μια φορά, έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 8 Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες ώρες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών. «Υπόσχομαι μέσα από την καρδιά μου ότι θα συνεχίσω το έργο του συζύγου μου» μας λέει η Εφη Αποστολάκη και προσθέτει με όση δύναμη της έχει απομείνει: «Ο Γιώργος αγαπούσε την πόλη του και ήθελε να της προσφέρει τα πάντα. Με την ίδια πίστη και τιμή που είχε θα συνεχίσω και εγώ. Ο Γιώργος ζει».


ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΥ, «Espresso της Κυριακής»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου