Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Τώρα οι αλλαγές, σε τρία χρόνια οι εκλογές

  • «Ιστορική ευκαιρία ο Καλλικράτης»
  • Ζήτησε τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας

Για μια «τριετία σκληρής δουλειάς», αρχής γενομένης από το «δύσκολο» και «απαιτητικό» 2011, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διημερίδα για τη διοικητική αναδιάρθρωση του κράτους που οργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «ιστορική ευκαιρία για μία νέα αρχή» στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ελλάδα.


Απομακρύνοντας για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία καθαρή τριετία δουλειάς". Χαρακτήρισε το 2011, χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών.

Ζήτησε διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, ως "ένα πολύτιμο αγαθό, με σκοπό από κοινού να προωθηθούν όλες οι μεγάλες αλλαγές για την έξοδο από την κρίση".

"Η Ελλάδα -είπε- θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις, προσβλέποντας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της", το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέχρι τώρα παρέμεινε αναξιοποίητο.

"Στο παρελθόν διαμορφώσαμε πρότυπα και κατεστημένα που έβλαψαν τη χώρα και τον ελληνικό λαό" σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. "Το κράτος από βασικό εργαλείο ανάπτυξης αλλά και προστασίας των πολιτών μετατράπηκε σε κράτος συμφερόντων και εξάρτησης του πολίτη. Πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα φέρουν το στίγμα της δικαιοσύνης και της ευθύνης".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της κρατικής εξουσίας, αλλά και σημαντικά βήματα για την αναδιοργάνωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, αλλά και ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί προς το συμφέρον του κάθε Έλληνα πολίτη.

Αποκάλεσε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης "ζωντανή απόδειξη της αλλαγής που έρχεται", σημειώνοντας ότι δίδεται η ευκαιρία για μία νέα αρχή, καθώς οι αρμοδιότητες πλέον των δήμων και των περιφερειών είναι αυξημένες και "ακουμπούν" σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, που απασχολούν τον πολίτη.

Όσον αφορά στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να δυσπιστούν. "Δεν θέλουν να δώσουν ανάσα ακόμα και όταν λαμβάνονται σωστά μέτρα", είπε.

Γ. Ραγκούσης: Καμία απόλυση στους δήμους

Δεν τίθεται θέμα απολύσεων διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, κατά την ομιλία του στο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το υπουργείο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες.

Οι ανάγκες των νέων υπηρεσιών πρόκειται, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, να καλυφθούν με τις μετατάξεις του προσωπικού από τα 6.000 δημοτικά νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις 1.500 νεοσύστατες, που καθορίζει ο "Καλλικράτης".

Ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα "ΕΛΛΑΔΑ" που συνοδεύει τον "Καλλικράτη" είναι ύψους 4 δισ. ευρώ για την πενταετία 2011 -2016 και με αυτό θα χρηματοδοτηθούν έργα σε δήμους και περιφέρειες με στόχευση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Αναφερόμενους στους πόρους της αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι "ο προϋπολογισμός του 2011 παρά τις δυσκολίες ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του λαμβάνοντας υπόψιν και τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η αυτοδιοίκηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου