Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ο αντισυμβατικός Σαλονικιός

  • Ο Γ. Μπουτάρης θέλει να γίνει διακριτό εξαρχής ότι η πόλη του δεν έχει πια καμία σχέση με το παρελθόν της φοβικότητας, της εσωστρέφειας και της αδιαφάνειας

Ενας αστός, δίχως κοστούμι και γραβάτα, αντισυμβατικός, ελευθερόστομος, απρόβλεπτος, φορέας ιστορικού ονόματος, με θέσεις που σοκάρουν τη συντηρητική κοινωνία, δίχως κομματική εξάρτηση, πείσμων, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το νικητή των εκλογών της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός -κι αυτό ήταν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην υπόθεση της εκλογής- ο Γιάννης Μπουτάρης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και διπλωματούχος οινολόγος. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Ηταν παντρεμένος με την Αθηνά Μιχαήλ, την οποία έχασε πριν από 3 χρόνια, και έχει τρία παιδιά και 6 εγγόνια.

Στα κοινά ήταν όλα του τα χρόνια. Από μέγας ευεργέτης της ομάδας μπάσκετ του Αρη, έως το κίνημα πολιτών κατά Κούβελα για το μπάζωμα της παραλίας. Από τον «Αρκτούρο» και την προστασία της άγριας φύσης, έως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την ευκαιρία που δίνει σε νέους δημιουργούς. Από το Νυμφαίο και τις τουριστικές μονάδες που έκανε εκεί, έως την υλοποίηση της πρότασής του να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης από μικρούς παραγωγούς. Πέτυχε να ταιριάσει το ΚΚΕ, όταν κατέβηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξή του, με το ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου, δίχως να σοκάρουν και να κοστίζουν οι πολιτικές του μεταμορφώσεις.

Με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς, Ντόρας Μπακογιάννη και Στέφανου Μάνου, πέτυχε το απίστευτο για τη συντηρητική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης: την ολική ανατροπή. Ο απόηχος της νίκης δεν είναι ότι επικράτησε ένας προοδευτικός υποψήφιος, ότι έσπασε μία καθεστωτική νοοτροπία, αλλά ότι καθαιρείται ένα σύστημα φοβικότητας, εσωστρέφειας και εν τέλει απομονωτισμού της πόλης. Επιτεύχθηκε μία αλλαγή, που, όπως ο Ευ. Βενιζέλος παρατήρησε το βράδυ των εκλογών, δεν έχει τόσο πολιτική διάσταση, όσο βαθύτατα πολιτισμική.

Η καθαριότητα είναι η προτεραιότητά του και η οργάνωση ενός συστήματος ανακούφισης των υπερηλίκων. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου και η επικράτηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα είναι οι άξονες στους οποίους ήδη κινείται. Πριν από τα μεγάλα έργα, που δεν μπορεί να γίνουν λόγω οικονομικής συγκυρίας, βάζει την καθημερινότητα. Η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει στην «Ιθάκη», για να δείξει το ενδιαφέρον του δήμου για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού. Εκείνο που θέλει να φανεί είναι ότι η πόλη αυτή άλλαξε και δεν έχει σχέση καμία με το παρελθόν της φοβικότητας, της εσωστρέφειας και της αδιαφάνειας. Σε συνέντευξή του στην «Ε» την Παρασκευή τονίζει ότι θα δώσει χώρους για τζαμί, αποτεφρωτήριο και για μνημεία Εβραίων και Νεοτούρκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου