Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πόντιοι κατά Μπουτάρη για το μνημείο Νεότουρκων

  • Στο στόχαστρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Αφορμή στάθηκε η συνέντευξή του στην «Ε», όπου δηλώσε πως «η Θεσσαλονίκη δεν διαβάζει Ιστορία» και πως θα δώσει λύση στο πρόβλημα της πόλης, εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στην πλατεία Ελευθερίας μνημείο «για την επανάσταση των Νεότουρκων».

Σε ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) τονίζει πως «λόγοι ιστορικοί, ηθικοί, συναισθηματικοί υπαγορεύουν να είμαστε αδιάλλακτα αντίθετοι σε κάθε σκέψη να αποδοθούν τιμές σε γενοκτόνους» και υπογραμμίζει: «Το κίνημα των Νεότουρκων, ανεξάρτητα από τις αρχικές προοδευτικές διακηρύξεις του, μετεξελίχτηκε σε αδίστακτο γενοκτονικό μηχανισμό. Οτι οι Νεότουρκοι σε συνέδριό τους, που έγινε εδώ στην Οθωμανική ακόμη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1911, αποφάσισαν επίσημα την εξόντωση των μη τουρκικών εθνοτήτων».

  • «Οχι τιμές σε γενοκτόνους»

«Οτι αυτοί εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και έθεσαν σε εφαρμογή τις ειδεχθείς γενοκτονικές μεθόδους κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, που συνέχισε και ολοκλήρωσε ο κεμαλισμός, με συνέπεια εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και 353.000 Ελληνες του Πόντου, η ιερή μνήμη των οποίων δεν είναι ανυπεράσπιστη σε αυτή την πόλη και βεβαίως δεν προσφέρεται για τουριστική εκμετάλλευση. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να αναδείξει ο κ. δήμαρχος τα οθωμανικά μνημεία που υπάρχουν στην πόλη». [Γ.Α.Κ.,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου