Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Σπάζοντας πρώτος τη βιτρίνα του...

  • Του Kωνσταντινου Zουλα, Η Καθημερινή, Σάββατο, 20 Nοεμβρίου 2010

Τον Μάρτιο του 2006, είχα την τύχη να πάρω την πρώτη συνέντευξη του κ. Νικήτα Κακλαμάνη ως υποψηφίου δημάρχου. Μού είχε πει: «Φεύγω οριστικώς από την κεντρική πολιτική σκηνή. Και αυτό σημαίνει ότι, αν εκλεγώ, όχι μόνον θα διεκδικήσω για τον δήμο αυτά που του αναλογούν, αλλά θα πάρω και δυσάρεστες αποφάσεις για κάποιους, επ’ ωφελεία της πλειονότητας. Είναι τραγελαφικό, π.χ., να μην ελέγχει ο δήμος την πλατεία Ομονοίας, τα υπέργεια γκαράζ ή να μην μπορεί να κάνει κάτι για το παράνομο παρκάρισμα. Ε, λοιπόν εγώ δεν θα έχω λόγο να υπολογίζω το πολιτικό κόστος, διότι, αν με εμπιστευθούν οι Αθηναίοι, δεσμεύομαι να πάω μετά τη δημαρχία σπίτι μου».

Εχω την αίσθηση ότι αυτό πλήρωσε ο κ. Κακλαμάνης: Τις υπερβολικές προσδοκίες που διέψευσε. Και δεν το αντελήφθη καν, εξ ου και επιδίωξε μέχρι την τελευταία στιγμή να μας πείσει για το αντίθετο.

Εν ολίγοις, δεν θεωρώ ότι ο κ. Κακλαμάνης υπήρξε ο χείριστος δήμαρχος, όπως του καταλογίστηκε. Δεν ήταν καλύτερη η κ. Ντ. Μπακογιάννη ή ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, επειδή «φύτευαν» αφειδώς εποχικά λουλούδια ή κάγκελα. Μόνο που οι Αθηναίοι είχαν κουραστεί πια από τα έργα βιτρίνας και επείσθησαν από τον κ. Κακλαμάνη ότι θα κάνει τη διαφορά. Οτι θα ασχοληθεί επιτέλους με τα πραγματικά προβλήματά τους. Την καταπολέμηση του κυκλοφοριακού χάους με τα διπλοπαρκαρίσματα, την επιβολή αυστηρότατων προστίμων σε όσους καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια με τραπεζοκαθίσματα και μηχανάκια, την πραγματική καθαριότητα (όλης) της πόλης, την απομάκρυνση των παρανόμων πλανόδιων, τη διάλυση των γκέτο. Δεν αρκούσαν πια 5 - 6 πάρκα, όπως το ωραιότατο στη γειτονιά μου, το ΚΑΠΑΨ, που πιστώνεται στον απερχόμενο δήμαρχο.

Αν δεν είχε (που πιθανώς δεν είχε) τις αρμοδιότητες γι’ αυτά τα «μεγάλα» ο κ. Κακλαμάνης, όφειλε να καταγγείλει εγκαίρως ποιοι τις είχαν. Δεν το έπραξε ούτε την προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό και είναι ο πρώτος εκ των «παραδοσιακών» πολιτικών που πληρώνει ακριβά το τέλος της εποχής της«βιτρίνας» και την απαίτηση όλων να ασχοληθεί κάποιος με το προβληματικό «μαγαζί». Ας το έχει υπ’ όψιν του ο κ. Γ. Καμίνης, που για την ώρα –ευτυχώς– μοιάζει να εξορκίζει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου