Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

  • ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΘΩΚΟ ΤΟ 2011, ΑΛΛΑ ΕΠΙΑΣΑΝ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΟΛΥΒΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ

Οι Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Δημαράς καταστρώνουν σχέδια και ιεραρχούν προτεραιότητες. Γνωρίζουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μηχανισμούς που διαμορφώθηκαν με βάση πελατειακές σχέσεις και κομματικά γραμμάτια.


Δεν καλούνται απλώς να λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», αλλά εν μέσω κρίσης και δραστικής περικοπής των χρηματοδοτήσεων, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία συντονισμού των ανεξάρτητων δημοτικών συνδυασμών, που συγκροτήθηκε προεκλογικώς, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια.

  • Με μια ατζέντα 200 ημερών

Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις και τη διεύρυνση της συμμετοχής στη διοίκηση του δήμου δηλώνει ότι θα επιδιώξει ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα προσφέρει αυξημένες αρμοδιότητες και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στην καθαριότητα, το φωτισμό, τη μετανάστευση, την παραβατικόητα και τα εγκαταλελειμ-μένα κτίρια θα εστιάσει ο Γ. Καμίνης.

Στην καθαριότητα, το φωτισμό, τη μετανάστευση, την παραβατικόητα και τα εγκαταλελειμ-μένα κτίρια θα εστιάσει ο Γ. Καμίνης. Ακόμα περισσότερο, όμως, τον ενδιαφέρει, όπως λέει, η συμμετοχή των πολιτών και ειδικά όσων απείχαν από τις εκλογές. «Θα ενθαρρυνθεί η ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από κινήσεις, όπως των "Ατενίστας", τις οποίες θέλουμε να έρθουν και να ριζώσουν στο δήμο. Να τον ξεμουχλιάσουν».

Ο Γ. Καμίνης δεν έχει ατζέντα «100 ημερών», αλλά εξαμήνου. Αυτό που επιθυμεί είναι «μέχρι τον Ιούνιο να μπουν οι βάσεις για να μετατραπεί η Αθήνα σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα». Οι πρώτες δράσεις που σχεδιάζει με το επιτελείο του αφορούν τρεις τομείς:

* Την καθαριότητα και το φωτισμό. Μέχρι το καλοκαίρι υπόσχεται ότι η Αθήνα θα είναι καθαρή και φωτισμένη σε κάθε της γωνιά.

* Την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη παραβατικότητα. Εδώ, δεσμεύεται ότι θα πυκνώσουν οι περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και οι μεικτές περιπολίες μαζί με την ΕΛΑΣ. Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, σκοπεύει να δημιουργήσει υπαίθριες αγορές -σύμφωνα με την εμπειρία των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων- και για τα προβλήματα των μεταναστών, ως πρώτο βήμα θα πιέσει για παροχή ασύλου στους αιτούντες μετανάστες που το δικαιούνται, ώστε να πάνε στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Επίσης, σκοπεύει να αξιοποιήσει την καταγραφή των εγκαταλελειμμένων κατοικιών στο κέντρο (περίπου 1.600) για να προτείνει σχέδιο αξιοποίησής τους, που θα τους δώσει ξανά ζωή. Πρόκειται για κάτι παρόμοιο με εκείνο που έγινε στο Λονδίνο, όπου ο δήμος σε συνεργασία με τράπεζες αγόρασε τα περισσότερα από αυτά, τα ανακαίνισε και τα ενοικίασε σε φοιτητές, φέρνοντας ξανά πληθυσμό σε εγκαταλελειμμένες περιοχές που παρήκμαζαν.

* Τη διοίκηση του δήμου με το σκληρό κομματικό μηχανισμό, τα λόμπι εξουσίας και την αδιαφάνεια. «Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, μετά τη ΔΕΗ, με 12.000 εργαζόμενους» αναφέρουν οι συνεργάτες του.

Σημαντικό πρόβλημα προς επίλυση είναι και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός 98,4, από τον οποίο μισθοδοτείται ένας δημοσιογραφικός στρατός που έχει προσληφθεί κυρίως από τους Δ. Αβραμόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ν. Κακλαμάνη. Ο τελευταίος, μάλιστα, αρνήθηκε να ενημερώσει τον Γ. Καμίνη για τον αριθμό των δημοσιογράφων που απασχολούνται στον 98,4. Ο σταθμός -σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι συνεργάτες του- στοιχίζει 17 εκατ. ευρώ το χρόνο, όσα δηλαδή και οι δημόσιες επενδύσεις του δήμου (βρεφονηπιακοί σταθμοί, άλση, πλατείες κ.λπ.). Σύμφωνα με το νόμο Ρουσόπουλου του 2007, τα δημοτικά ραδιόφωνα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011 πρέπει να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες και να βρουν πόρους. Απαγορεύεται πλέον οι δήμοι να χρηματοδοτούν από τα τέλη καθαριότητας παθητικούς ραδιοσταθμούς. Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασε στον Γ. Καμίνη ο Ν. Κακλαμάνης, οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 20/12/2010 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει (άφησε να εννοείται ότι, παρ' όλα αυτά, θα τις ανανεώσει) καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη μετατροπή του ραδιοσταθμού σε ανώνυμη εταιρεία.

  • Το Λιμάνι ψήφισε Μάνη

Η νίκη του Β. Μιχαλολιάκου ήταν μία από τις εκπλήξεις της κάλπης το βράδυ της Κυριακής. «Εδωσα τη μάχη με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, χωρίς εταιρείες και επαγγελματίες δημοσκόπους», υποστηρίζει.

Το στοίχημα του Β. Μιχαλολιάκου είναι να καθαρίσει τον Πειραιά σε 60 ημέρες.

Το στοίχημα του Β. Μιχαλολιάκου είναι να καθαρίσει τον Πειραιά σε 60 ημέρες. Προβάλλοντας μέχρι τέλους ένα συναινετικό προφίλ υποψηφίου, που δεν μοιάζει στο ελάχιστο με εκείνο του σκληρού ΟΝΝΕΔίτη προέδρου στις εποχές των «Ρέιντζερς» και των «Κενταύρων», κέρδισε τη δημαρχία κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Γνωρίζει ότι η πλειοψηφία που εξασφάλισε «προέρχεται από πολίτες όλων των κομμάτων» και αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα όσους τον τίμησαν από το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά. Φτάνει να μην τον ρωτήσει κανείς για τη βοήθεια από τον άλλο Μανιάτη, που του πρόσφερε στήριξη στο Β' γύρο.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ίδιο σε περίσκεψη, όπως εξηγεί, για τα νέα του καθήκοντα. Πρώτος στόχος η καθαριότητα της πόλης και ο στολισμός της κατά τις εορτές, θέματα που ήδη έθεσε στον νυν δήμαρχο Π. Φασούλα. Εχει βάλει στοίχημα ότι η πόλη «θα καθαρίσει μέσα σε 60 ημέρες». Επονται οι συμπράξεις με ιδιώτες για έργα και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων και να παρουσιάσει τα σχέδιά του για «να ανοίξει η πόλη προς τη θάλασσα».

  • 25 χρόνια χρέη, αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις

Ενώπιος ενωπίω με μια βαριά κληρονομιά αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων και αναξιοκρατίας ύστερα από μια 25ετία νεοδημοκρατικής διοίκησης στο Δήμο Αθηναίων θα βρεθεί ο Γιώργος Καμίνης.


Ο νέος δήμαρχος δεν έχει να βρει λύσεις μόνο για το οξύ οικονομικό πρόβλημα του δήμου, τα χρέη του οποίου σε δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά να αντιμετωπίσει ένα μηχανισμό που χτίστηκε επί δεκαετίες με στενά κομματικά κριτήρια, αλλά και κέντρα εξουσίας που δουλεύουν στην πραγματικότητα σαν «παραμάγαζα».

Ο σκληρός πυρήνας αυτού του μηχανισμού χτυπούσε για χρόνια ολόκληρα στον τομέα καθαριότητας και του πρασίνου που αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή στις κομματικές συγκεντρώσεις και προέρχονταν από το «πελατολόγιο» του εκάστοτε δημάρχου. Μέχρι και σήμερα στην καθαριότητα η κυριαρχία της ΔΑΚΕ είναι συντριπτική, ενώ στο σωματείο υπάρχουν τόσες φράξιες όσοι περίπου και οι πρώην δελφίνοι της Ν.Δ., με κυριαρχία των «ντορικών». Ο πρόεδρός του, Β. Πολυμερόπουλος, προέρχεται από τις ομάδες των «ρέιντζερ» και των «κενταύρων» της δεκαετίας του '80.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία απασχολεί τυπικά περί τους 3.500 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 700 είναι αποσπασμένοι σε γραφικές υπηρεσίες, γραφεία βουλευτών κ.λπ.

Περίπου η ίδια κατάσταση αναξιοκρατίας επικρατεί και στη δημοτική αστυνομία, όπου οι προσλήψεις ως επί το πλείστον έχουν γίνει με την περίφημη προφορική συνέντευξη.

Οσον αφορά τις διοικητικές υπηρεσίες, αυτές σε επίπεδο προϊσταμένων είναι στελεχωμένες από ανθρώπους που προσλήφθηκαν κυρίως στο τέλος της δεκαετίας του '80. Οι προαγωγές και οι μεταθέσεις, όπως βεβαιώνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γίνονταν πολλές φορές με παράκαμψη των υπηρεσιακών συμβουλίων, προκειμένου να βολευτούν οι ημέτεροι ή να «τιμωρηθούν» όσοι αντιδρούσαν.

Η αδιαφάνεια είναι κυρίαρχη και στο δημοτικό ραδιόφωνο, τον Αθήνα 9,84, στον οποίο εργάζονται 270 άτομα, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός όσων πληρώνονται ως αποσπασμένοι από το Δήμο Αθηναίων.

Ο σταθμός διαχρονικά χρησιμοποιήθηκε για τη μιντιακή προβολή των δημάρχων και ως χώρος «επαγγελματικής αποκατάστασης» φίλα προσκείμενων δημοσιογράφων.

Τεράστιο πρόβλημα συνιστά και η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, καθώς υπάρχουν υπηρεσίες με κραυγαλέα πλεονάζον προσωπικό.

Τέλος, πολύς λόγος έχει γίνει για τη «μαφία των νεκροταφείων», αφού με τον τελευταίο κανονισμό επί Ν. Κακλαμάνη πολλές εργασίες στα κοιμητήρια γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες.

  • «Βάζουμε στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες»

Ο συνδυασμός του Γ. Δημαρά έχει τη δική του ιστορία στην Πάτρα. Είχε λάβει 18,5% στις προηγούμενες εκλογές και μεγάλο ρόλο έπαιξε «η δημιουργική αντιπολίτευση, που κάναμε στο δημοτικό συμβούλιο», λέει ο ίδιος.

Ο νέος δήμαρχος Πάτρας, Γ. Δημαράς.

Ο νέος δήμαρχος Πάτρας, Γ. Δημαράς.

«Καθένας ξεκινά από διαφορετική πολιτική αφετηρία, αλλά αφήνουμε στην άκρη τις κομματικές μας ταυτότητες, ώστε να καταλήγουμε σε κοινά συμπεράσματα και θέσεις», εξηγεί. Επέλεξε να μην δεχθεί χρίσμα και κομματική στήριξη, σημειώνοντας ότι η υποστήριξη από τον Συνασπισμό και τη Δημοκρατική Αριστερά έγινε δεκτή γιατί δεν παρέπεμπε σε μεγάλα κόμματα εξουσίας. Μπορεί να τάχθηκαν κατά των μέτρων του μνημονίου υπό το πρίσμα ότι «το μάρμαρο πληρώνουν οι αδύναμοι», πλην όμως δεν έκαναν σημαία τους το οικονομικό. Επέμεναν στο αυτοδιοικητικό. Εντυπωσιακό είναι ότι με βάση exit poll, ο συνδυασμός Δημαρά στηρίχθηκε από το 87% των ψηφοφόρων που την πρώτη Κυριακή ψήφισαν τον υποψήφιο της Ν.Δ., το 81% του ΚΚΕ, το 90% του ΣΥΝ, το 75% άλλων κομμάτων και μόλις το 27% ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, μετά τα αποτελέσματα ο ίδιος δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η καθαριότητα, οι μετανάστες και το κυκλοφοριακό στην πόλη είναι από τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου