Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Το ΣτΕ επικύρωσε την αργία στον δήμαρχο Ζαχάρως


Ο κ. Χρονόπουλος επανεξελέγη δήμαρχος Ζαχάρως στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με ποσοστό 55,62% στον β' γύρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Ιούλιο, με την οποία τέθηκε σε αργία ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος μάλιστα επανεξελέγη κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση 10 μηνών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, διότι ως δήμαρχος, αν και το γνώριζε, προσέλαβε παράνομα στον δήμο για το χρονικό διάστημα 15.5.2003 - 15.11.2004 ορισμένα πρόσωπα και ενέκρινε την πληρωμή τους με το ποσό των 21.120 ευρώ. Οι προσλήψεις ήταν παράνομες διότι οι προσληφθέντες δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ αυτοί που τα είχαν δεν προσλήφθηκαν. Γνώριζε δε ότι οι προσλήψεις αυτές είναι παράνομες, καθώς είχε προηγηθεί αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας διαχείρισης και της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου.

Ωστόσο παρενέβη και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που καταλόγισε στον κ. Χρονόπουλο το ποσό των 21.120 ευρώ, το οποίο και κατέβαλε πριν από την έκδοση της εφετειακής καταδικαστικής απόφασης. Το Εφετείο έκρινε ότι προκλήθηκε οικονομική βλάβη στον Δήμο Ζαχάρως, συνιστάμενη στη μη νόμιμη καταβολή από τον δήμο αμοιβής στους συγκεκριμένους παρανόμως προσληφθέντες, οι οποίοι προσπορίστηκαν έτσι παρανόμως περιουσιακή ωφέλεια. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το μέτρο της αργίας προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και δεν ασκεί επιρροή στη νομιμότητα της αργίας το γεγονός ότι εξόφλησε τη βεβαιωμένη σε βάρος του οφειλή των 21.120 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η πειθαρχική ποινή της αργίας ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 ισχύουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία και πάλι δήμαρχος στη Ζαχάρω είναι ο κ. Χρονόπουλος.

Η αργία είχε επικυρωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση μετά τη σχετική απόφαση του περιφερειάρχη για παράνομες προσλήψεις. Ο κ. Χρονόπουλος πάντως επανεξελέγη δήμαρχος Ζαχάρως στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με ποσοστό 55,62% στον β' γύρο. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η υπόθεσή του θα επανεξεταστεί από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, καθώς πρόκειται για δήμαρχο που τέθηκε σε αργία αλλά επανεξελέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου