Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Μπουτάρης στη Μητρόπολη


  • ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνάντηση Μπουτάρη - Ανθιμου είναι επί... θύραις στη Θεσσαλονίκη. Θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη και ο νεοκλεγείς δήμαρχος θα συνοδεύεται από την αντιδήμαρχο Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Από τους προεκλογικούς αφορισμούς στον μετεκλογικό διάλογο είναι άλλο τροπάριο

Από τους προεκλογικούς αφορισμούς στον μετεκλογικό διάλογο είναι άλλο τροπάριο

Θα τον επισκεφθεί στη Μητρόπολη, ως τοπικό ηγέτη της Εκκλησίας, ανταποκρινόμενος στη διαμεσολαβητική κίνηση του βουλευτή της Α' Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργού Σταύρου Καλαφάτη.

Η ύφεση στις σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είχαν οξυνθεί έως του σημείου πλήρους ρήξης στην προεκλογική περίοδο, είναι ένα ζητούμενο, αλλά με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη με την επικράτηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Η συνάντηση Μπουτάρη - Ανθιμου θα προηγηθεί μιας άλλης μεταξύ Μπουτάρη και Γκιουλέκα, την οποία ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της συνάντησης τέθηκε όταν τον επισκέφθηκε, για να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα και ζητήματα λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος προτάθηκε, από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, για πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Μπουτάρης θέλει να ξεκινήσει συναινετικά τη δημαρχιακή του θητεία, γι' αυτό και ανταποκρίνεται θετικά τόσο στη διαμεσολαβητική κίνηση για επαφή με τον Ανθιμο όσο και στην επιθυμία Γκιουλέκα για συνάντηση μαζί του, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Βουλή.

Η προσπάθεια επικράτησης συναινετικού κλίματος δεν σημαίνει, όπως ο ίδιος τονίζει, αλλαγή των προεκλογικών του θέσεων. Δηλώνει ότι:

* Σέβεται τους θεσμούς, όπως η Εκκλησία, και τη συνεργασία με τους εκφραστές τους, αλλά με οριοθετημένες τις σχέσεις -κι αυτό αφορά τις σχέσεις του με τον Ανθιμο. Θέλει να αναπτύξει με την Εκκλησία όλο αυτό το πλαίσιο αλληλεγγύης στους πάσχοντες που έχει υποσχεθεί, αλλά με τις συχνές-πυκνές παρεμβάσεις του μητροπολίτη σε θέματα άσχετα με την Εκκλησία στέκεται αρνητικά, και

* κανείς δεν περισσεύει σ' αυτή την πόλη, η οποία εμφανίζει σημαντική υστέρηση σε κρίσιμους τομείς και σ' αυτό το πλαίσιο βλέπει θετικά την επιθυμία Γκιουλέκα να συζητήσει μαζί του θέματα της πόλης και να δημιουργηθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης σε ζητήματα αιχμής.

Ο Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει ζητήματα που προεκλογικά είχε αναδείξει και θεωρεί ότι αυτά είναι που τον οδήγησαν στη νικηφόρο έκβαση της μάχης. Η εξωστρέφεια είναι το πρώτο και σκοπεύει να την εκφράσει, σύντομα, έμπρακτα όταν επικεφαλής αντιπροσωπείας φορέων της πόλης θα κάνει παρουσίαση της Θεσσαλονίκης, με ανάδειξη της ιστορίας της, σε Τελ Αβίβ, Κωνσταντινούπολη και Μόσχα.

Ο στόχος του: να προσελκύσει 300.000 επιπλέον επισκέψεις στην πόλη από κάθε μία από τις συγκεκριμένες περιοχές, με τις οποίες η Θεσσαλονίκη έχει ιστορικούς δεσμούς. Τα άλλα είναι:

* η ανάδειξη του εθελοντισμού και η αλληλεγγύη σε μία βάση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μη εχόντων,

* η απογραφή για την αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του δήμου, και

* η επικράτηση κανόνων διαφάνειας σε όλη την έκταση της διοίκησης.

Η ορκωμοσία δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου στο νέο δημαρχείο. Θα είναι ένας όρκος πολιτικός, αλλά σε όσους το επιθυμούν θα υπάρχει και θρησκευτικός στο Ευαγγέλιο, με τον όρκο να τον αναγιγνώσκει ο δήμαρχος. Εκκλησιαστικές αρχές, κατά το πρωτόκολλο, έχουν προσκληθεί, αλλά όχι για να λειτουργήσουν.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου