Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ετοιμος στην αφετηρία ο «Καλλικράτης»

Την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία «έτρεξαν» οι υπηρεσίες για την προετοιμασία του εγχειρήματος εξέφρασε ο Γ. Ραγκούσης. Δήλωσε ότι οι ΟΤΑ θα είναι έτοιμοι από την Πρωτοχρονιά να εξυπηρετήσουν τους πολίτες

Ετοιμες να λειτουργήσουν από την αρχή του νέου έτους είναι οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, ενώ ολοκληρώθηκαν 4.500 εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού
Ετοιμες να λειτουργήσουν από την αρχή του νέου έτους είναι οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, ενώ ολοκληρώθηκαν 4.500 εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού

Ολα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του «Καλλικράτη» από 1-1-2011, διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε χτες στους δημοσιογράφους. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία «έτρεξαν» όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες για την προετοιμασία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος. «Παρά τις προβλέψεις, δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα είχαμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε αναφερόμενος «στη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία της χώρας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης:

21 Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν τους νέους οργανισμούς των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα τεθούν υπό την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Ραγκούσης ευχαρίστησε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ταχύτητα με την οποία προχώρησε στον έλεγχο των συγκεκριμένων πράξεων.

Ολοκληρώθηκαν 4.500 εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού στους ΟΤΑ. Η σχετική απόφαση θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών.

Ολοκληρώνονται οι υπουργικές και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το περιβάλλον «λειτουργίας» των νέων ΟΤΑ.

Για τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν τους νέους δήμους δήλωσε ότι οι ΟΤΑ θα είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους δημότες από 1-1-2011. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν νέο ΑΦΜ, με σχετική οδηγία που θα αποστείλει το υπουργείο οικονομικών στις εφορίες. Προανήγγειλε επίσης ότι αναζητείται λύση για τα ζημιογόνα δημοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με στόχο για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας. «Ο Καλλικράτης δεν προβλέπει ούτε προσλήψεις αλλά ούτε και απολύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  • Ο δανεισμός

Για τον δανεισμό των ΟΤΑ, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ και τα χρέη προς τους προμηθευτές που αγγίζουν το 1 δισ., ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπερδανεισμένη. «Από το σύνολο του δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 130% του ΑΕΠ, η συμμετοχή των ΟΤΑ δεν ξεπερνά το 1%», δήλωσε.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε δήμους με οικονομικά προβλήματα, όπως είναι η Νίκαια, το Ζεφύρι και η Ζάκυνθος προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί και τα δώρα των εργαζομένων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 22/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου