Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ξέσπασε πόλεμος «σκληρού» ΠΑΣΟΚ – Μπουτάρη


Πόλεμος χαρακωμάτων έχει ξεσπάσει μεταξύ του «σκληρού» τοπικού ΠΑΣΟΚ και του νεοεκλεγέντα δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του τελευταίου να μην συμπεριλάβει στο νέο σχήμα διοίκησης του δήμου ούτε ένα δημοτικό σύμβουλο, που να προέρχεται από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Την ώρα που επίσημα το ΠΑΣΟΚ στήριξε την υποψηφιότητα Μπουτάρη, με τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος να παίρνουν θέση υπέρ του, ο τρίτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» και γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γεράκης με επιστολή του προς τα ΜΜΕ της πόλης καταφέρεται εναντίον του Γ. Μπουτάρη και των επιλογών του.

Μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων, ο Γιώργος Γεράκης, κάνει λόγο για τηνν ύπαρξη «τρόικας» στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας», η οποία λειτουργεί, όπως λέει, ως «καθοδηγητικό όργανο» της πλειοψηφούσας δημοτικής αρχής. Ο νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Μπουτάρη, στην επιστολή του αφήνει αιχμές ότι ο δήμος από τις αρχές του χρόνου θα διοικείται από ένα άτυπο «διευθυντήριο», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τους Μπουτάρη, Κουράκη και Αβραμόπουλο, το οποίο, όπως είπε, θα σχεδιάζει και θα παίρνει τις αποφάσεις, που οι άλλοι απλά θα καλούνται να εκτελούν. Ο κ. Γεράκης μάλιστα προειδοποιεί τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο ότι κανένα σύστημα στη σημερινή εποχή «δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν λειτουργήσει δημοκρατικά και ανοικτά» και σύμφωνα με τους κανόνες της ισοπολιτείας.

Έμεινε εκτός όλο το ΠΑΣΟΚ

Η δημόσια παρέμβαση του κ. Γεράκη έγινε μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να αφήσει εκτός διοικητικού σχήματος όλους τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται αμιγώς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Όπως έγραψε και στο χθεσινό της φύλλο η «Κ» τόσο ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Γεράκης, όσο και ο υπεύθυνος αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάζαρος Ζαχαριάδης δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανακοίνωση της νέας διοίκησης του δήμου. Εκτός έμειναν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με την Χρύσα Αράπογλου, Θεοδώρα Λειψιστινού και Δήμητρα Αγκαθίδου καθώς επίσης η κόρη του νυν δημοτικού συμβούλου Γ. Τανιμανίδη, Στεφανία αλλά και οι Μαρία Ακριτίδου- Γιαννοπούλου, Στέλιος Κανάκης, Γιώργος Αρβανίτης, Αντώνης Κουρούμπης και Λευτέρης Κιοσέογλου.

«Δώσαμε τη μάχη μας ως ΠΑΣΟΚ»

Όπως αναφέρει μάλιστα στην επιστολή του ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν πολλά σχόλια και ερωτηματικά. «Δώσαμε μια μάχη ως ΠΑΣΟΚ και ως πρόσωπα γιατί ήταν επιτακτική ανάγκη και όρος επιβίωσης η πόλη ν’ αλλάξει σελίδα, γιατί βιώνουμε μια πόλη που είναι σε κατάσταση πνιγμού, γιατί αυτή η πόλη πρέπει ν’ ανασάνει. Όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος δώσαμε μια αυτοδιοικητική μάχη για καλύτερη ζωή των πολιτών, για διαφάνεια, για αξιοπρέπεια και για ορθή εφαρμογή του Καλλικράτη, αυτής της μεγάλης τομής που επιχειρείται στο νεοελληνικό κράτος», τονίζει ο κ. Γεράκης και διευκρινίζει ότι «εμείς ως ΠΑΣΟΚ κι εγώ ως γραμματέας θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις επιτυχίας αυτής της πολιτικής και στην υλοποίησή της. Ελπίζω ότι όλοι θα κάνουν το ίδιο».

«Δεν διεκδικήσαμε θέσεις και αξιώματα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά και μετεκλογικά δεν διεκδίκησε θέσεις και αξιώματα. «Δεν βάλαμε στο τραπέζι τέτοιους όρους και προϋποθέσεις. Εκείνο που μόνο διεκδικήσαμε ήταν η αξιοκρατία και η ισοπολιτεία όπως και η ώσμωση των συνιστωσών της πρωτοβουλίας, που μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συζήτηση και τη δημιουργία συναντίληψης και συγχρονισμού για τα καυτά θέματα της πόλης», τονίζει. Ο κ. Γεράκης φυσικά δεν παραλείπει να συγχαρεί τους νέους αντιδημάρχους και να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο τους. «Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους σε κάθε ενέργεια ή δραστηριότητα που θα είναι για το καλό της πόλης, που θα δίνει πνοή στη Θεσσαλονίκη», καταλήγει.

Τι θέση παίρνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Μπορεί ο κ. Γεράκης να βάλλεται εναντίον του Γ. Μπουτάρη, ωστόσο το θέμα που προκύπτει είναι τι θέση παίρνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πόλη, οι οποίοι σε δηλώσεις τους προεκλογικά τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Μπουτάρη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Χρύσα Αράπογλου, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να πάρει θέση για το θέμα.

Της Χρύσας Κυριακού, Karfitsa Τρίτη, 14 Δεκέμβριος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου