Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μπέρδεμα προκάλεσε η απόφαση επικύρωσης


Πρωτοφανές και απίστευτο μπέρδεμα προκάλεσε η δικαστική απόφαση με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα στο Δήμο Αθηναίων και ανακηρύχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ πιθανολογείται έκδοση διορθωτικής απόφασης.

Οπως αναφέραμε χθες («Με δύο μέτρα, οι σύμβουλοι»), το Πρωτοδικείο Αθηνών χρησιμοποίησε ως τελικό κριτήριο τον αριθμό ψήφων που πήραν οι υποψήφιοι στο σύνολο του δήμου και δεν έλαβε υπόψη την κατάταξη ανά δημοτική κοινότητα. Ετσι, υπάρχει το 3ο διαμέρισμα όπου ο πλειοψηφών συνδυασμός Καμίνη δεν εκλέγει κανέναν ενώ εκλέγει σύμβουλο ο πρώτος επιλαχών συνδυασμός Κακλαμάνη. Τρεις υποψήφιοι του Καμίνη που είχαν ανακοινωθεί ανεπισήμως ως επιτυχόντες (Σάντυ Μπιλιάνη, Ν. Κόκκινος, Α. Βαρελάς) έπεσαν από τα σύννεφα, όπως συνέβη και με δύο του Κακλαμάνη (Α. Σπυράκος, Μαρία Τζομπανάκη) που βγήκαν από τις λίστες.

Το παράδοξο είναι ότι μέσα στη δικαστική απόφαση και σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ο συνδυασμός Καμίνη πρέπει να εκλέξει έναν τουλάχιστο σύμβουλο ανά διαμέρισμα και αλλού ότι εκλέγονται στο τρίτο διαμέρισμα οι Μπιλιάνη-Κόκκινος. Από την άλλη υπάρχει το άρθρο 38 του «Καλλικράτη» που αν διαβαστεί μεμονωμένα ορίζει ότι «εκλέγονται κατά σειρά αυτοί που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς». Ομως στον Πειραιά υπήρχε υποψήφιος με π.χ. 700 σταυρούς που δεν εκλέχθηκε, ενώ εκλέχθηκε άλλος με 650 από άλλο διαμέρισμα όπου ίσχυσε άλλο μέτρο.

Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον νέο δήμαρχο, πάντως, εκλήθησαν και οι τρεις που εκλέγονται βάσει της απόφασης (Λαμπρακάκης, Αγγελόπουλος, Φράγκος), ενώ ο κ. Καμίνης ζήτησε αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Κατά πληροφορίες, ζητήθηκε διόρθωση από το Πρωτοδικείο με τη συνδρομή νομικών της κυβέρνησης και του Φ. Κουβέλη αλλά έως την ώρα που έκλεινε το ρεπορτάζ δεν υπήρχε επίσημη απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου