Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Δοµικές αλλαγές ετοιµάζει ο Καµίνης

Κλειδί, οι αρµοδιότητες και τα πρόσωπα στιςαντιδηµαρχίες
Ο Γ. Καµίνης  στην οδό Μενάνδρου πριν από τις εκλογές. Μετά την αυριανή ορκωµοσία του (µε πολιτικό όρκο) ο νέος δήµαρχος  θα πέσει στα βαθιά των προβληµάτων της πρωτεύουσας που καλείται να επιλύσει µαζί µε τους αναβαθµισµένους αντιδηµάρχους


  • Ορκωµοσία µετ’ εµποδίων θα πραγµατοποιηθεί αύριο στον Δήµο Αθηναίων µετά το πρόβληµα που προκάλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου ότι πρέπει να αναδειχθούν οι δηµοτικοί σύµβουλοι βάσει της σειράς κατάταξης σε σταυρούς συνολικά σε όλη την Αθήνα.
Λανθασµένη χαρακτηρίζεται η συγκεκριµένη απόφαση από την παράταξη του νέου δηµάρχου της πόλης Γιώργου Καµίνη, που παραπέµπει στιςδιατάξεις του «Καλλικράτη» όπουορίζεται πως οι σύµβουλοι εκλέγονται ανάλογα µε τους σταυρούς που έλαβαν σε κάθε δηµοτικό διαµέρισµα και σε σχέση µε το αντίστοιχο ποσοστό κάθε συνδυασµού. Για τον λόγο αυτό εξάλλου στην αυριανή τελετή, όπως ανέφεραν κύκλοι της νέας δηµοτικής αρχής, θα ορκιστούν όσοι είχαν ανακηρυχθεί πριν από τη δικαστική απόφαση καθώς εκτιµάται πως θα ανατραπεί µετά την εξέταση των ενστάσεων. Σε κάθε περίπτωση διευκρινιζόταν πως ο κ. Καµίνης θα δώσει πολιτικό όρκο.
  • Η νέα δοµή
Στο επιτελείο του κ. Καµίνη τα βλέµµατα είναι επίσης στραµµένα στην πρώτη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, οπότε θα πρέπει να γίνει ηεκλογή του νέου προεδρείου καιστη συνέχεια ναοριστούν οινέοι αντιδήµαρχοι.«Πρέπει να αποφασιστεί πρωτίστως εάν θα ισχύσει η παραδοσιακή δοµή για τους αντιδηµάρχους ή µετά τον “Καλλικράτη”απαιτείται ο δήµοςνα λειτουργήσει στα πρότυπα µίας τοπικής κυβέρνησης και να τοποθετηθούν αντιδήµαρχοι - υπουργοί» σχολίαζαναπό το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος δηµάρχου Αθηναίων, επισηµαίνοντας πως ο νέος ρόλος των δήµων επιβάλλει να δοθεί βαρύτητα και σε τοµείς που µέχρι σήµερα δεν ασκούνταν µεµονωµένα από τον αντιδήµαρχο.
  • Ως παράδειγµα αναφερόταν ο τοµέας της κοινωνικής πρόνοιας που πρέπει να αποκτήσει αυτόνοµη και ενισχυµένη δράση, καθώς και ο τοµέας των σχέσεων µε το εξωτερικό ο οποίος κρίνεται ως σηµαντικός ενόψει των αρµοδιοτήτων που περιέρχονται στη δικαιοδοσία των δήµων. Στην παράταξη Καµίνη δεν έχουν ωστόσο ακόµη καταλήξει στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις νέες θέσεις - κλειδιά του δήµου.  
  • Οι υποψήφιοι

Εξαίρεση αποτελεί η θέση του γενικού γραµµατέα, όπου σύµφωνα µε πληροφορίες έχει κλειδώσει και θα αναλάβει ο Θοδωρής Λιβάνιος, πολιτικός αναλυτής και ένας από τους ανθρώπους που συµµετείχαν στην κατάρτιση του «Καλλικράτη» και στη διαµόρφωση της νέας διοικητικής δοµής της χώρας.

Σε κάποιες πρώτες συζητήσεις γινόταν λόγος για ορισµό τού επί σειράν ετών δηµοτικού συµβούλου Αθηναίων Τάκη Μπέη ως προέδρου του συµβουλίου, η εικαστικός Ευφροσύνη ∆οξιάδη είχε προταθεί να αναλάβει τον τοµέα του πολιτισµού ενώ στον δύσκολο χώρο της καθαριότητας δεν αποκλείεται να προωθηθεί ο Ανδρέας Βαρελάς, ένα από τα νέα πρόσωπα του συνδυασµού. Σκέψεις υπήρχαν επίσηςκαι για την τοποθέτηση του Φώτη Προβατά, που διαθέτει εµπειρία στο δηµοτικό συµβούλιο, σε ρόλο συντονιστή των διαµερισµάτων της Αθήνας.

Στο µεταξύ, εκφράστηκαν φόβοι για την παρουσία µελών της Χρυσής Αυγής στη διάρκεια της τελετής µετά και το αίτηµα που υπέβαλε ο επικεφαλής του κόµµατος και νεοεκλεγείς δηµοτικός σύµβουλος Νίκος Μιχαλολιάκος να προσκαλέσει «φίλους» στην ορκωµοσία. Τελικώς αποφασίστηκε οι όποιες προσκλήσεις να σταλούν από τη νέα δηµοτική αρχή του κ. Καµίνη, ώστε να αποφευχθούν τουλάχιστον εντάσεις εντός του χώρου που θα γίνει η τελετή σε περίπτωση που παρευρεθούν στελέχη της Χρυσής Αυγής.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010
ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ
χαρακτηρίζεται η απόφαση του Πρωτοδικείου που ανέτρεψε την εκλογή συµβούλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου