Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΕΛΟΣ!

  • [ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ] ΤΑ ΝΕΑ: 8 Δεκεμβρίου 2010
Ενα ερώτηµα πλανάται πάνω από τις πόλεις-σκουπιδότοπους το τελευταίο διάστηµα:

Τι παιχνίδι παίζεται και από ποιους στις χωµατερές και τις υπηρεσίες αποκοµιδής των δήµων και ανακυκλώνεται το πρόβληµα των σκουπιδιών;

Ισως µάθουµε αν ο υπουργός Εσωτερικών υλοποιήσει την πρόθεσή του να στείλει στον εισαγγελέα τον σχετικό φάκελο του Δήµου Αθηναίων, όπου άλλωστε υπάρχει και το µεγαλύτερο πρόβληµα.

Πάντως στην κοινή γνώµη εδραιώνεται διαρκώς η πεποίθηση ότι το πρόβληµα είναι περισσότερο πολιτικό παρά συνδικαλιστικό ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι κατά βάση ένα άσχηµο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτήν τη µεταβατική περίοδο από δηµάρχους που έχασαν στις τελευταίες εκλογές αλλά µένουν στη θέση τους ώς την 1η Ιανουαρίου, οπότε και θα αναλάβουν επισήµως οι διάδοχοί τους. Αυτοί οι δήµαρχοι φαίνεται να λησµονούν ότι εξακολουθούν να είναι υπόλογοι έναντι του νόµου και των δηµοτών για την τρέχουσα διαχείριση.

Οπως είναι βεβαίως και υπεύθυνοι για την οµαλή µετάβαση του καθεστώτος της Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες που δηµιουργεί ο «Καλλικράτης».

Αλλοι από αδιαφορία, άλλοι από υποβόσκουσα πικρία και άλλοι από σκόπιµη διάθεση πολιτικών παιγνίων, αφήνουν στην τύχη τους τη λειτουργία των δηµοτικών υπηρεσιών.

Ή, ακόµη χειρότερα: υποκινούν αντιδράσεις από τους κοµµατικούς στρατούς τους οποίους οι ίδιοι είχαν δηµιουργήσει κατά τη θητεία τους.

Ιδίως στον τοµέα της καθαριότητας, παρ’ ότι είχαν και τον χρόνο και την αρµοδιότητα, αλλά και τους πόρους κατά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αµέλησαν να αντιµετωπίσουν τρέχοντα εργασιακά ζητήµατα.

Το αποτέλεσµα είναι ότι οι δρόµοι κινδυνεύουν στην περίοδο των εορτών να «στολιστούν» µε λόφους σκουπιδιών αντί για χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Ηδη νέες απεργίες απειλούν να ακινητοποιήσουν τη διαδικασία περισυλλογής πριν καν αποµακρυνθούν τα σκουπίδια από την προηγούµενη κινητοποίηση και δηµιουργούν ζοφερή προοπτική.

Δηµιουργούν όµως και ζητήµατα ευθύνης για όλες τις πλευρές.

Οι απερχόµενοι δήµαρχοι να καταλάβουν ότι είναι ακόµη δήµαρχοι και να µην κάνουν παιχνίδια εις βάρος της υγείας των πολιτών και της τραυµατισµένης, ούτως ή άλλως, οικονοµικής ζωής των πόλεων.

Και η Πολιτεία να µη διστάσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που παρέχει ο νόµος για οµαλή λειτουργία των αρµόδιων δηµοτικών υπηρεσιών και µετάβαση στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο.

Αν µη τι άλλο ο «Καλλικράτης» πρέπει να ξεκινήσει από τον καινούργιο χρόνο χωρίς αυτή τη δυσώδη παθογένεια που ταλαιπωρεί την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου