Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ενταση με φόντο τους... καλλικρατικούς δήμους

  • Της Ελενας Kαρανατση, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Την ίδια ώρα που στο υπουργείο Εσωτερικών η συνάντηση του κ. Γ. Ραγκούση με τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό κυλούσε σε πνεύμα σύγκλισης για τα μείζονα θέματα της Αττικής, λίγα τετράγωνα πιο κάτω, το καζάνι της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων) έβραζε από την ένταση και τις διαφωνίες για το διακύβευμα της επόμενης μέρας στους «καλλικρατικούς» δήμους.

Στο συναινετικό κλίμα της μακράς διάρκειας συζήτησης των δύο ανδρών, ο υπουργός εξέφρασε τη φιλοδοξία να μπει η Αττική σε εντελώς νέα εποχή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι με τον κ. Σγουρό, «που διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και τη δυναμική», συμπίπτουν σε πολλά ζητήματα. Ετοιμότητα δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σγουρός, ώστε από τις 3 Ιανουαρίου να γνωρίζουν οι πολίτες πού θα απευθυνθούν, τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και ποιος θα τους το λύσει. «Δεν θα φοβηθώ ποτέ να πω τη γνώμη μου για κάτι που δεν πηγαίνει καλά», είπε ο νέος περιφερειάρχης και ξεκαθάρισε ότι θα είναι σε θέση να μιλήσει πιο ουσιαστικά όταν θα προχωρήσει η διαδικασία της μετάβασης των αρμοδιοτήτων προς την Περιφέρεια της Αττικής.

Στο μέτωπο των δήμων, με μελανά χρώματα περιέγραψαν τους πρώτους μήνες του 2011 αρκετοί από τους αιρετούς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν συζητήθηκε το θέμα των συμβασιούχων του ΕΣΔΚΝΑ και της καθαριότητας των δήμων. Ο κ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε μαινόμενος κατά του υπουργού Εσωτερικών λέγοντας ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να προκηρύξει διαγωνισμό για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Αναρωτιέμαι ποιος θα στείλει τον κ. Ραγκούση στον εισαγγελέα που δεν είχε βγάλει κοινή υπουργική απόφαση μέχρι τον περασμένο Μάρτιο και παρακράτησε 1,5 δισ. ευρώ από την Αυτοδιοίκηση»...

Αίσθηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η παρέμβαση του νομικού συμβούλου της ένωσης κ. Π. Ζυγούρη, ο οποίος έκανε λόγο για την απόγνωση που θα ζήσουν οι δήμοι όταν θα δουν τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες να κατάσχονται είτε από τους δανειστές των δημοτικών επιχειρήσεων είτε από προμηθευτές και εργαζομένους που θα μπορούν με δικαστικές διαταγές πληρωμής να προχωρούν σε κατασχέσεις.

«Η πραγματικότητα μας ξεπερνάει», έλεγε χθες απερχόμενος δήμαρχος. Περίπου 1,5 εκατ. ευρώ (επιδόματα και αναδρομικά) δεν πληρώθηκαν σε σχολικούς φύλακες, ενώ έχει διαπιστωθεί σαφής υστέρηση εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου