Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση μέσω τηλεφώνου από τους νέους δήμους

  • Της Φωτεινης Kαλλιρη, Η Καθημεροινή, 29/12/2010
Mε έμφαση στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία που έχει γίνει από τους ενοποιημένους πλέον δήμους της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούσης ανακοίνωσε τρεις δράσεις που θα συμβάλουν στην πληρέστερη ενημέρωση δημοτών, αλλά και δημάρχων. Ολοι οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν πληροφορίες πριν διεκπεραιώσουν τις διοικητικές τους υποθέσεις, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν και σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθούν, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, που θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως. 

Παράλληλα, δημιουργείται ένας νέος ιστότοπος, με πλούσιο υλικό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.kallikratis.gr), στον οποίο θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις των δήμων, αλλά και θα ενημερώνεται ο χρήστης για όσα συντελούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα στους πρώτους μήνες οι αιρετοί θα εφοδιαστούν με τις απαραίτητες τηλεφωνικές συσκευές και εξοπλισμό, ώστε να ενημερώνονται με sms για όλες τις αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί με 30 υπουργικές αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί, 21 Προεδρικά Διατάγματα που έχουν υπογραφεί και 4.500 μετατάξεις που έχουν ήδη, υλοποιηθεί. Ο Οδικός Χάρτης Ενεργειών που έχουν στα χέρια τους οι 325 δήμαρχοι περιγράφει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις τους, βήμα βήμα.

Από τον Ιανουάριο, εξάλλου, προχωρά χωρίς αναβολή και με ταχείες διαδικασίες η συγχώνευση 6.000 δημοτικών επιχειρήσεων, από τις οποίες 1.750 είναι ΝΠΙΔ, και περίπου 7.000 σχολικών επιτροπών (στο τέλος της σχολικής χρονιάς) οι οποίες αν και στην πλειονότητά τους βασίζονται στον εθελοντισμό, επιβάρυναν με λειτουργικά έξοδα τους δήμους. Ο στόχος είναι να μείνει μια σχολική επιτροπή ανά βαθμίδα και δήμο, και μόνο στους μεγάλους δήμους μια επιτροπή ανά διαμέρισμα και βαθμίδα. 

Οι συγχωνεύσεις αυτές συνεπάγονται μετατάξεις χιλιάδων συμβασιούχων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που υπολογίζονται σε 25.000-30.000, και απομάκρυνση των συμβασιούχων, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις. Για τις συνολικότερες μετατάξεις στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του πλαισίου των μετακινήσεων, ώστε να γίνει πιο ευέλικτο. «Κλειδί» στην αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Θα είναι, μετά την ποσοτική απογραφή του αριθμού των υπαλλήλων που έγινε το καλοκαίρι, η ποιοτική καταγραφή των θέσεων και ειδικοτήτων των εργαζομένων που επιχειρείται αυτό το διάστημα (μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου οι υπηρεσίες καλούνται να καταγράψουν αναλυτικά τους υπαλλήλους που διαθέτουν, και τις ελλείψεις τους). Την ευθύνη για τη συλλογή των στοιχείων θα έχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η παράλληλη λειτουργική αξιολόγηση που έχει αναλάβει ως υποχρέωση να ολοκληρώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ο ερευνητικός φορέας ΟΟΣΑ. Ετσι, θα υπάρξει επαλήθευση των στοιχείων και μέσω του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου