Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

«Δεν θέλουμε σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια»

  • Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Πού να το φαντάζονταν δύο εβδομάδες πριν ότι θα έλεγαν τα κάλαντα στα ΜΑΤ και θα έτρωγαν μελομακάρονα στα οδοφράγματα.
Συναυλίες, κάλαντα, ΜΑΤ και μολότοφ. Εκρηκτικό το χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ Οτι εάν θελήσουν να πάνε μια βόλτα στο βουνό που κάποτε έπαιζαν πιτσιρίκια, σήμερα μπορεί να τους «πάρουν» και με τα δακρυγόνα. Βρισκόμαστε στην Κερατέα που, παρά τα Χριστούγεννα, ο κόσμος εύχεται και «καλό Πάσχα», εννοώντας έτσι ότι δεν πρόκειται να πάνε πουθενά μέχρι να φύγουν οι εργολάβοι, τα ΜΑΤ, αλλά και κάθε πρόθεση δημιουργίας χωματερής στην περιοχή τους. Κατά τ' άλλα, μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα, θεατρικά δρώμενα και ρεβεγιόν στο δρόμο, λίγα δακρυγόνα και συμβολικός αποκλεισμός του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.

Στην «πρώτη γραμμή» της Κερατέας φτάνουν διαρκώς -και δωρεάν- τρόφιμα από φούρνους, πιτσαρίες και σουβλατζίδικα. Αλλοι στέλνουν καυσόξυλα, άλλοι κρασί και καφέ, ενώ λειτουργούν έρανοι και λαχειοφόρος λοταρία, όπου τα έσοδα πάνε για τη συνέχιση του αγώνα τους. Στις κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα βρίσκεται και το γειτονικό Λαύριο. Εχουν στήσει μπλόκα, ενώ στη γενική λαϊκή συνέλευση της περασμένης εβδομάδας ειπώθηκε και τεκμηριώθηκε πως εάν τελικά γίνει ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα, η ήδη περιβαλλοντικά επιβαρημένη Λαυρεωτική θα κινδυνεύσει εξίσου, αν όχι περισσότερο. Τονίστηκε πως θα είναι ένας «αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας», ενώ έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης του κόσμου.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης όλοι βρίσκονταν στην Κερατέα, λίγα μόλις μέτρα από τις κλούβες, για τη μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας, παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών και χιλιάδων κόσμου. Εκεί, ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού διαπίστωσε «πως εκτός από τις ανεμώνες, τις ελιές και τα αμπέλια, έχει ανθίσει εδώ ακόμα ένα "λουλούδι", τα ΜΑΤ, που έχουν εισβάλει βίαια, καταπατώντας όχι μόνο την ιστορία, αλλά και την αξιοπρέπειά μας». Επανέλαβε πως «θα είμαστε εδώ και μέχρι το Πάσχα», ενώ κλείνοντας είπε, «δεν θέλουμε απλά να μην έρθουν τα σκουπίδια, αλλά να μη μας αντιμετωπίζουν και σαν σκουπίδια». Ο απερχόμενος δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτρης Λουκάς, μίλησε για το «περιβαλλοντικό έγκλημα» που συντελείται και για το «στόχο ζωής ώστε να μη γίνει ο ΧΥΤΑ». Με τη σειρά του, ο νέος δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής δήλωσε πως «η σπίθα που άναψε εδώ θα γίνει φλόγα. Είμαστε ενωμένοι όλοι μια γροθιά. Αυτό είναι που φοβούνται. Ο ψευτοτσαμπουκάς αυτής της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει».
  • Μουσικές
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι καλλιτέχνες και οι μουσικές. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μίλησε για την ντροπή που νιώθει ως πολίτης αυτής της χώρας. «Ντρέπομαι να με κυβερνάει μια κυβέρνηση που είναι τσιράκι των εργολάβων. Κερατέα μην τρομάζεις. Δίνετε το παράδειγμα». Ο Σπύρος Γραμμένος, που ξεσήκωσε και αυτός τον κόσμο με τα τραγούδια του, είπε πως για «όσο θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε σκουπίδια, τα σκουπίδια θα 'ρχονται σπίτι μας». Νωρίτερα το πρωί, ο Αλέκος Αλαβάνος «ορκιζόταν» περιφερειακός σύμβουλος στα μπλόκα της Κερατέας.
Την Κυριακή, αντιπροσωπεία κατοίκων επιχείρησε να φτάσει στο χώρο που προγραμματίζεται ο ΧΥΤΑ. Απωθήθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, οι οποίες προκάλεσαν και μικρής έκτασης πυρκαγιά. Το ίδιο πρωί, περίπου 300 κάτοικοι Κερατέας απέκλεισαν συμβολικά για μια ώρα το δρόμο που οδηγεί στις αφίξεις του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος». Φώναζαν συνθήματα: «Οχι ΧΥΤΑ στην Κερατέα» και κράταγαν πανό που έγραφαν στα αγγλικά «Κερατέα - Αττική. Ανθρωποι ενάντια στη μαφία των σκουπιδιών. Κύριε Παπανδρέου αποφασίστε, πολιτισμός ή βαρβαρότητα;». Νωρίς την Παρασκευή, αντιπροσωπεία αρχαιολόγων από την Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συνοδεία αστυνομίας ανέβηκε για να διενεργήσει αυτοψία στο χώρο.
  • Στα οδοφράγματα
Η Ελευθερία Ψυχογιού μιλάει για τα Χριστούγεννα στα οδοφράγματα. Τη φωτιά που φέτος «δεν άναψε στο τζάκι αλλά στο δρόμο». Τα Χριστούγεννα που ως είθισται είναι μια οικογενειακή γιορτή μόνο που φέτος στην Κερατέα «έχουμε γίνει όλοι μια οικογένεια και σπίτι μας έγινε ο δρόμος. Μοιραζόμαστε γλυκά, ποτά, φαγητά γιορτινά, μα πάνω απ' όλα μοιραζόμαστε την αγάπη για την Ιστορία, το περιβάλλον, τον τόπο μας, καταγγέλλοντας συνεχώς με την παρουσία μας το φασισμό των εργολάβων και των ΜΑΤ. Χριστούγεννα είναι όταν νοιάζεσαι, όταν μοιράζεσαι, όταν αγωνιάς... όταν μπορείς να ζεστάνεις με την ανάσα σου το δίκιο», καταλήγει.
«Να τα πούμε;» ρώταγαν ρητορικά τους άντρες των ΜΑΤ κάτοικοι μαζί με τη μικτή χορωδία του Δήμου Κερατέας. Απάντηση δεν πήραν καμία. Χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες, κάλαντα και τέλος η Αγια Νύχτα παρέα μόνο με μια κιθάρα στόλισαν τη νύχτα. Πίσω από τους παρατεταγμένους άντρες των ΜΑΤ, μέσα στην κλούβα, ένα μικρό δέντρο στολισμένο. Τα μάτια αρκετών αστυνομικών κοιτάζουν κάτω. Αλλος πάλι ξεκουράζει το χέρι του πάνω στο περίστροφο. Κάποιοι βέβαια δεν εφησυχάζουν ούτε λεπτό. Τουλάχιστον, μετά το τέλος των γιορτινών τραγουδιών, κάποιοι αστυνομικοί τόλμησαν να χαμηλώσουν ελαφρά το κεφάλι στέλνοντας ένα δειλό «ευχαριστώ» στον κόσμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου